Oezbeekse journalist en holebi-activist wordt uitgeleverd aan Oezbeekse geheime dienst
Foto: rr

Mensenrechtenorganisaties vrezen dat Ali Feroez in Oezbekistan opnieuw gemarteld zal worden. Volgens zijn advocaat heeft hij geprobeerd zelfmoord te plegen toen hij het vonnis hoorde.

Ali Feroez, zijn echte naam is Choedoberdi Noermatov, is een bekendheid in de Russische mensenrechtenwereld. Hij werkte als journalist voor een van de weinig onafhankelijke kritische media, de krant Novaja Gazetta en hij voerde actie voor de rechten van holebi’s en transseksuelen. Hij werd enkele dagen geleden in Moskou opgepakt, officieel omdat hij de migratiewetten had overtreden. De rechtbank heeft dinsdag beslist om hem naar Oezbekistan uit te wijzen, het land dat hij in 2008 is ontvlucht. Volgens zijn advocaat heeft Feroez in het gerechtsgebouw geprobeerd zelfmoord te plegen.

De internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International vraagt dat Moskou deze beslissing intrekt. 'Iemand die openlijk homo, mensenrechtenactivist en journalist voor een onafhankelijk medium is, dat is bijna een dodelijke combinatie voor iemand die wordt teruggestuurd naar Oezbekistan, waar ‘sodomie’ een misdrijf is en marteling aan de orde van de dag is’, aldus Amnesty International. Ook Human Rights Watch laat er weinig twijfel over bestaan dat Feroez waarschijnlijk gemarteld zal worden als hij aan Oezbekistan wordt uitgeleverd.

Geen asiel

Feroez is in Rusland geboren en verhuisde op zijn zeventiende naar Oezbekistan. Daar ging hij in 2008 op de vlucht nadat hij, volgens mensenrechtenorganisaties, door de veiligheidsdiensten gearresteerd en gemarteld was. Zij wilden dat hij informant werd over de activiteiten van zijn vrienden. Feroez arriveerde in 2011 in Rusland waar hij verschillende keren om asiel vroeg. Maar Rusland weigerde hem de vluchtelingenstatus te geven.

Op 1 augustus werd hij door de Moskouse politie aangehouden, toen hij op weg was naar zijn werk bij de krant Novaja Gazetta. Kort daarna hoorde hij in de rechtbank dat hij zou worden uitgezet.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig