10 tips om de aarde te sparen
Foto: Johan Swanepoel

Van alle wereldburgers zijn Belgen de op vijf na grootste veelvraten. Er zijn nochtans veel manieren om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

De aarde kan de Belgische honger naar natuurlijke rijkdommen niet volgen. Vandaag al, op Earth Overshoot Day, hebben we meer hulpbronnen opgesoupeerd dan de natuur in een jaar kan aanmaken. Dat rekende het Global Footprint Netwerk uit. Dat doen we onder andere door overbevissing, te veel ontbossing en meer broeikasgassen de atmosfeer in te spuwen dan bossen kunnen opnemen.

Tot en met 1969 was onze ecologische voetafdruk niet groter dan de biocapaciteit, maar sindsdien zijn we ieder jaar meer gaan vergen van de aarde. Daar moet dringend iets aan gedaan worden, waarschuwen milieuorganisaties als For Good, dat een app ontwikkelde om je ecologische voetafdruk eenvoudig te berekenen.

Samen met adviesbureau CO2­logic berekende For Good welke inspanningen nodig zijn om de Europese klimaatdoelstellingen van 2030 te halen. Europa engageerde zich om de CO2-uitstoot gemiddeld met minstens 40 procent terug te dringen tegenover het niveau van 1990. Dat betekent dat elke Belg jaarlijks 2,04 ton minder moet uitstoten.

Dat lijkt moeilijker dan het is, klinkt het bij For Good. ‘Als de gemiddelde Belg één keer per week vegetarisch zou eten, één keer per week de auto in de garage zou laten staan en één vliegreis zou laten, dan halen we de Europese klimaatdoelstelling.’ En ook met deze tips kom je heel ver:

  • Schakel over op groene stroom. Dat is een van de belangrijkste maatregelen, want de voetafdruk van groene stroom is ongeveer 95 procent lager dan van grijze stroom.
  • Verbeter je dakisolatie. Dat kan jaarlijks tot 10 euro per vierkante meter isolatie aan verwarmingskosten besparen. Een slecht geïsoleerd dak verhoogt het warmteverlies met 25 procent.
  • Zet je verwarming ietsje lager. Dat bespaart 7 procent verwarmingsenergie per graad.
  • Laat je oude verwarmingsketel vervangen door een zuinig type (bijv. condensatieketel). Zeker als je nog een ketel hebt die ouder is dan 20 jaar kan je 30 procent verwarmingsenergie besparen. Binnen de 6 jaar is de investeringskost terugverdiend.
  • Sommige producten worden over meer dan 1.000 kilometer getransporteerd. Kies voor meer lokale producten om je voetafdruk verder te verlagen.
  • De voetafdruk van melk is bijna 10 keer groter dan die van plantaardige alternatieven zoals sojadrink, amandeldrink, hazelnootdrink, haverdrink en rijstdrink.
  • Verplaats je zo veel mogelijk met trein, tram of bus, dat heeft een voetafdruk die drie keer lager is dan een wagen.