Groenen willen Kamer bijeenroepen voor hervorming civiele bescherming
Foto: BDW

Groen en Ecolo vragen woensdag een spoedzitting van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken, omwille van de omstreden hervorming van de civiele bescherming. De groenen willen minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) horen.

De federale regering zette vorige vrijdag het licht op groen voor twee koninklijke besluiten voor de hervorming van de civiele bescherming. Daarbij gaat het aantal posten van zes naar twee. Enkel de posten van Crisnée en Brasschaat blijven over. De Brusselse regering ziet die hervorming niet zitten en dient een belangenconflict in. Het gewest voelt zich benadeeld, met name wat betreft de ongelukken en aanslagen met chemische, nucleaire en explosieve stoffen.

Groenen willen Kamer bijeenroepen voor hervorming civiele bescherming
Foto: BELGA

'Het is onaanvaardbaar dat minister Jambon de Brusselse regering weigert te antwoorden in een dossier waarin het Brussels gewest opnieuw wordt geraakt', zegt Gilles Vanden Burre van Ecolo. 'Wij bestrijden van bij het begin deze besparing die geen rekening houdt met de nood van de burgers aan nabijgelegen hulpverlening.'

Het misprijzen van de N-VA-ministers heeft met dit dossier een nieuw dieptepunt bereikt, vinden de groenen. Ze vragen dat Jan Jambon zich in de Kamer komt verantwoorden vóór het overlegcomité van 6 september.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in