Sébastien Grignard haalt brons in tijdrit voor junioren op EK wielrennen
Foto: Photo News

Sébastien Grignard heeft België een eerste medaille geschonken op de Europese kampioenschappen wielrennen in het Deense Herning. In de tijdrit voor junioren fietste hij woensdagnamiddag naar het brons.

Grignard was over de 31,5 km negentien seconden trager dan de Noorse winnaar Andreas Leknessund. Die haalde het in 39:16 voor thuisrijder Julius Johansen, tweede op 14 seconden.

Loran Cassaert, de tweede Belgische deelnemer, eindigde op de negende plaats op 1:10 van Leknessund. Eerder op de dag werd Shari Bossuyt veertiende in de tijdrit voor junioren meisjes, Alana Castrique reed de vijftiende chrono.

Grignard: “Dit is meer dan gehoopt”

“Ik was niet echt tevreden over mijn conditie vooraf aan dit EK”, zei Sébastien Gignard na afloop, “ik dacht eerder aan top tien. Dit is meer dan gehoopt.” Grignard, uit het Henegouwse Ghlin bij Bergen, is tweedejaarsjunior, maar is er slechts voor de eerste keer bij op een EK. Bondscoach van de junioren, Carlo Bomans, gaf hem het vertrouwen eind vorig jaar en na enkele uitstekende resultaten begon de junior ook zelf te geloven in zijn tijdritcapaciteiten en trainde hij intensiever. Met resultaat, want hij kroonde zich dit jaar tot Belgisch kampioen tijdrijden en werd ook nog eens kampioen op de weg.

Sébastien Grignard haalt brons in tijdrit voor junioren op EK wielrennen
Foto: Photo News

“Sebastien is een sterk renner”, verklaarde Bomans, “we hebben ons echt specifiek voorbereid op dit EK. Hij was in goede doen eind mei, maar door de examens in juni was zijn conditie niet meer top. Hij heeft nog altijd niet die topconditie te pakken, maar ik wist dat hij vandaag, in een superdag en op dit parcours, voor een verrassing kon zorgen. Goud en zilver was te hoog gegrepen, maar brons was een mogelijkheid en kijk, hij heeft het gehaald.”

De bondscoach besteedde veel aandacht aan zijn poulain de voorbije weken. “We hebben ons echt voorbereid op dit EK, trokken naar de piste in Gent om hem klaar te stomen. Hij had voor deze zomer nog nooit op een piste gereden, maar nu heeft hij er goed getraind en dat loont vandaag.”

“Na mijn twee nationale titels geloofde ik in het podium”, doet Grignard zelf uit de doeken, “Tegen Leknessund en Johansen viel weinig te beginnen, maar brons leek haalbaar, maar door de examens had ik minder getraind en was mijn goede gevoel weg. Ik had niet meteen de goede vorm te pakken voor dit EK, dus stelde ik deze week mijn ambitie bij en mikte ik op top tien. Maar nu heb ik brons vast. Dit is ongelooflijk.”

Grignard begon vrij vroeg aan zijn wedstrijd. “Ik had telkens de beste tijd”, zei hij, “maar ik wist ook dat ik die moest halen als ik een plek in de top tien wou. Andere tussentijden waren er dus niet, maar dat gaf ook minder druk. Ik moest gewoon mijn ritme houden en onderweg raapte ik vier andere renners op. Dat bleek echt wel in mijn voordeel, mentaal toch om zo hard te blijven trappen, want op het eind was het echt lastig om op dat lange rechte stuk het tempo te blijven houden. Het is een lastig parcours, door de lange afstand (31,5 km), de stukken vals plat en de wind die ook zijn rol speelt.”

Sébastien Grignard haalt brons in tijdrit voor junioren op EK wielrennen
Foto: Photo News

“Mijn volgende doel is nu eerste de wegkoers met de junioren”, vervolgde de Henegouwer, “hopelijk halen we daar ook nog een medaille met de Belgen en daarna volgt het WK in Bergen. Daar wil ik graag ook een mooi resultaat neerzetten.”

Grignard zelf koerst nu vier jaar en heeft nog veel progressiemarge. “Mijn idool was Tom Boonen”, gaf hij toe, “ik zag hem altijd graag koersen en daarom ook ben ik zelf dol op die Vlaamse koersen.”

Grignard is de eerste Belgische junior die een medaille haalt in het tijdrijden na het goud van Igor Decraene op het WK in Firenze in 2013.