De Belg Dirk Van de Put komt vanaf november aan het hoofd te staan van de Amerikaanse voedingsreus Mondelez. Dat heeft het bedrijf aangekondigd.

De raad van bestuur heeft Van de Put unaniem gekozen als ceo, zo stelt het bedrijf in een persbericht.

Van de Put komt zo aan het hoofd te staan van een multinational met 26 miljard dollar omzet en 90.000 werknemers, gekend van producten als Milka, Côte d’Or, Lu, Stimorol en Oreo.

Van de Put volgt bij Mondelez - in 2012 afgesplitst van Kraft Foods - Irene Rosenfeld op, die in november met pensioen gaat.

Dertig jaar ervaring

De Vlaming heeft er een carrière van bijna dertig jaar opzitten in de voedings- en consumentenindustrie. Hij werkte onder meer voor Novartis, Danone, Coca-Cola en Mars. Sinds 2011 stond hij aan het hoofd van de Canadese voedselgigant McCain, bekend van de diepvriesfrieten.

Die track record is nogal opmerkelijk, want van opleiding is Van de Put dierengeneeskundige, een graad die hij behaalde aan de universiteit van Gent. Daarna deed hij nog een MBA aan de universiteit van Antwerpen. Hij spreekt vlot Engels, Frans, Spaans, Portugees en uiteraard ook Nederlands.

‘Vereerd’

‘De raad van bestuur en ik hebben er alle vertrouwen in dat Dirk Van de Put de juiste leider is om het bedrijf verder te brengen’, zegt Rosenfeld. ‘Hij is een internationale ceo die al woonde en werkte op drie verschillende continenten.’

In een korte schriftelijke reactie op zijn aanstelling zegt hij vereerd te zijn met zijn nieuwe functie en er naar uit te kijken het bedrijf naar een nieuw hoofdstuk van groei te leiden.