Wie is vertrokken onder Donald Trump?
Foto: AP
De kersverse communicatiedirecteur van het Witte Huis mag na tien dagen zijn valiezen pakken. En hij is niet de eerste die onder de Amerikaanse president Donald Trump vertrekt. Een overzicht.

Anthony Scaramucci

Directeur communicatie van het Witte Huis (10 dagen)

Anthony 'The Mooch' Scaramucci verlaat het Witte Huis na tien dagen. De geboren en getogen New Yorker die het 'geweldig goed' met president Trump kon vinden, kwam in de problemen door zijn grove opmerkingen en combattieve stijl. Zijn vertrek kwam er wellicht op aandringen van de nieuwe stafchef van het Witte Huis, John Kelly. 

Reince Priebus

Stafchef van het Witte huis (189 dagen)

De sterkste link tussen het Witte Huis van Trump en de Republikeinse Partij is met het vertrek van Priebus verbroken. De stafchef moest plaats ruimen voor John Kelly, al zegt Priebus zelf dat zijn ontslag vrijwillig was. De voormalige voorzitter van de Republikeinse Partij blijft daarmee loyaal aan Trump en diens agenda. 

Sean Spicer

Woordvoerder van het Witte Huis (183 dagen)

De geparodieerde woordvoerder werd onder meer achtervolgd door zijn eerste optreden. Daar beweerde hij dat de opkomst bij Trumps inauguratie de hoogste ooit was, hoewel foto's dat tegenspraken. Spicer diende uiteindelijk zijn ontslag in nadat Scaramucci werd gekozen als nieuwe directeur communicatie, een keuze die Spicer niet zag zitten. 

James Comey

Directeur van de FBI (110 dagen)

Wanneer Trump de man ontslaat die het onderzoek naar mogelijke samenwerking tussen zijn verkiezingscampagne en de Russen voert, komt er een golf van kritiek. Al snel wordt er een speciale aanklager benoemd om het onderzoek over te nemen. Comey onthult later in zijn getuigenis voor de Amerikaanse Senaat onder andere dat president Trump druk op hem uitoefende om het onderzoek naar Michael Flynn, adviseur Nationale Veiligheid, stop te zetten. 

Preet Bharara

Aanklager voor het Southern District van New York (49 dagen)

Hoewel Bharara garanties van Trump kreeg dat hij zijn job als aanklager kon houden, moest hij in maart al vertrekken. Minister van Justitie Jeff Sessions gaf alle 46 overblijvende aanklagers van het Obama-tijdperk het bevel om hun ontslag in te dienen. Bharara weigerde dit, en werd een dag later ontslagen. 

Michael Flynn

Adviseur nationale veiligheid (23 dagen)

Eén van de vier legergeneraals die Trump in zijn team had opgenomen, moest na 23 dagen zelf ontslag nemen. Flynn zou vicepresident Mike Pence misleid hebben over zijn contacten met Russen tijdens de verkiezingscampagne. 

Sally Yates

Waarnemend minister van Justitie (11 dagen)

De waarnemende minister van Justitie Sally Yates, die opgevolgd werd door Jeff Sessions, moest na elf dagen haar ambt al neerleggen. Ze kwam in opstand tegen Trump, en weigerde om het gewraakte inreisverbod te verdedigen. Trump, die loyaliteit verwacht, ontsloeg haar prompt. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in