Wat als u overlijdt op reis?
Foto: Getty Images/iStockphoto

Tijdens de eerste zomermaand van 2017 overleed een recordaantal Belgen op reis. Maar hoe zit de vork precies in de steel, als het noodlot toeslaat?

Afgelopen vrijdag kwam een Vlaamse man om het leven bij een ongeval op de Duitse A3-snelweg. Een vrachtwagen was zonder te remmen ingereden op de camper waar de man met zijn gezin inzat. Zijn vrouw (42) en hun zoon (17) overleefden de klap.

De man is één van de 68 Belgen die in juli overleden op reis. Opnieuw een record, na de 64 vakantiedoden van juli 2016. Dat blijkt uit cijfers waar Het Laatste Nieuws en De Morgen maandag over berichten, en die Xavier Van Caneghem van verzekeraar Europ Assistance kan bevestigen.

Zorgeloos verzekerd

Wat als u overlijdt op reis?
Foto: BART DEWAELE

Wie op reis vertrekt met een reisverzekering, hoeft zich gelukkig niet veel (extra) zorgen te maken over de praktische gevolgen van zo’n overlijden. De repatriëringskosten, of een equivalent ervan, maken immers deel uit van de meeste reisbijstandsverzekeringen.

Wanneer het stoffelijk overschot teruggevlogen wordt naar België, dan dekken verzekeraars de nodige kosten voor het transport. ‘Ook inbegrepen zijn de kosten voor de postmortembehandeling en het kisten, alsook een lijkkist tot 620 euro’, vult Van Caneghem aan. Een retourticket voor een familielid is indien gewenst eveneens inbegrepen.

Als de familie (of de overledene) een begrafenis ter plaatse wenst, is er sprake van gelijkwaardige tussenkomst. Naast de postmortembehandeling, het kisten, de kist of urne en de transportkosten is ook hier het retourticket voor een direct familielid en verblijfskosten tot 200 euro inbegrepen. Maar hier noch in het buitenland zijn de kosten inbegrepen voor bijvoorbeeld de verplaatsing van verre familie of vrienden, en evenmin voor bijvoorbeeld een eredienst.

Wie meer wil dan enkel de repatriëring, kan aankloppen bij een uitvaartverzekeraar zoals Dela. Die neemt niet enkel de administratie, verzorging en voorbereiding, inkisting en eventuele repatriëring voor haar rekening (met een richtprijs van 3.500 euro binnen Europa), maar ook de ceremonie - in binnen én buitenland.

Een blik op de algemene voorwaarden van andere verstrekkers van reisverzekeringen toont doorgaans gelijkaardige bepalingen. Ethias biedt bijvoorbeeld een gelijkaardig pakket aan als Europ Assistance, met een kist die tot 750 euro mag kosten. Bij Allianz voorziet men dan weer een bedrag van 1.500 euro voor een volledige afhandeling. Bij VAB mag de kist, bij een overlijden binnen de EU of Zwitserland, tot 1.500 euro kosten, naast ook postmortembehandeling. Erbuiten wordt dat ‘de uitvaartkosten tot het bedrag dat we hadden moeten besteden in geval van het overbrengen van het stoffelijk overschot’.

Dat is doorgaans het enige verschil in prijs dat verzekeraars hanteren: binnen of buiten Europa, bij een tijdelijke ziekteverzekering. Zo is er bijvoorbeeld geen lijst met ‘meer gevaarlijke’ bestemmingen, waar u dan een duurdere verzekering voor zou moeten afsluiten. ‘De ervaring leert wel dat vanuit bepaalde regio’s moeilijker kan zijn dan andere regio’s, maar een overlijden kan overal gebeuren’, aldus nog Van Caneghem.

Zonder verzekering

De situatie wordt natuurlijk heel wat vervelender als de reiziger ervoor koos om zonder verzekering te vertrekken. Nabestaanden moeten dan immers volledig zelf instaan voor financiële en administratieve gevolgen. ‘Zeker niet eenvoudig’, zegt Koen Rens van Verzekeringen.be.

Wat als u overlijdt op reis?
Foto: BART DEWAELE

U moet bijvoorbeeld zelf contact opnemen met ambassades en ministeries van Buitenlandse Zaken, en alle administratie zelf regelen en bekostigen. En om het stoffelijk overschot naar het thuisland te laten overbrengen, moet u bijvoorbeeld ook een speciale vlucht boeken, en ook dat is heel duur.

‘Heel soms en afhankelijk van het land komt uw ziekenfonds nog tussen’, weet Rens, ‘maar dat is niet altijd een evidentie en het geldt ook lang niet voor alle kosten.’ Het gebeurt dus weleens dat ‘mensen het niet zien zitten om dat allemaal te regelen of te bekostigen, en dat ze uiteindelijk besluiten om het overleden familielid ter plekke te begraven, ver weg van het thuisland. Dat wil je natuurlijk liever voorkomen.’

Maar reizigers zijn er duidelijk mee bezig, blijkt nog uit cijfers van Verzekeringen.be. ‘Dit jaar maakten Belgen al meer dan 25.000 berekeningen voor een reisverzekering. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, betekent dat een stijging met 25 procent. De vraag naar deze verzekeringen zit dus fors in de lift.’

Als veel mensen tegelijk overlijden, zoals bijvoorbeeld bij de busramp in Sierre gebeurde, zal het Ministerie van Buitenlandse Zaken ingeschakeld worden. In samenwerking met bijstandsverleners en hulpverleningsorganisaties zullen zij tussenkomen in een deel van de verantwoordelijkheden en kosten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig