U2 nodigt Amnesty uit voor actie bij Brussels concert
U2, enkele dagen terug in Frankrijk Foto: AFP

De Ierse rockband U2 heeft Amnesty International uitgenodigd om actie te voeren vlak voor de start van hun concert dinsdagavond in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Amnesty-activisten zullen concertgangers vragen om een petitie te ondertekenen voor meer en betere reddingsacties voor mensen in nood op de Middellandse Zee, zo meldt de organisatie.

2016 was vooralsnog het dodelijkste jaar voor vluchtelingen en andere migranten die de Middellandse Zee probeerden over te steken. Meer dan 4.500 mannen, vrouwen en kinderen verdronken of verdwenen tijdens hun overtocht. In 2017 blijft de dodentol stijgen. Ondanks deze tragedie hebben Europese overheden ervoor gekozen om minder patrouilleboten de zee op te sturen.

Amnesty International vraagt aan de leiders van de Europese Unie meer inspanningen te leveren om mensen te redden van de verdrinkingsdood op de Middellandse Zee. “Ze mogen niet langer samenwerken met de Libische autoriteiten om migranten terug te brengen naar dat land”, zo klinkt het.

Voor de start van het concert van U2 zullen Amnesty-activisten aan de muziekliefhebbers vragen om een petitie te ondertekenen die gericht is aan premier Charles Michel. Hij moet ervoor zorgen dat ook de Belgische regering en de Europese Unie het redden van mensenlevens op de eerste plaats zetten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig