Wim Ballieu: ‘Het is een moeilijk proces: zonder ego door het leven gaan, zonder ‘inhoudloos’ te worden'
Wim Ballieu Foto: Piet De Kersgieter

Deze zomer schrijven een aantal bekende gezichten voor De Standaard Online een brief aan zichzelf in de toekomst. Ondernemer en kok Wim Ballieu vraagt zich af of hij in de nabije toekomst zijn ‘ego’ achter zich zal kunnen laten.

 

Hey Wim,

2023. In cijfers lijkt het dichtbij & zichtbaar, zo vijf jaar in de toekomst.

Maar als ik even terugdenk wat er de afgelopen vijf jaar veranderd is, en daar nog eens vijf jaar bij tel, dan is het ineens de moeite waard, en heel spannend ook, om te bedenken hoe je daar nu in het leven staat.

2017 was een boeiend jaar, ik ben net terug van Londen en ik heb er het geluk gehad om 35 minuten lang te kunnen praten met John, de oprichter en bezieler van de gezonde fastfoodketen ‘Leon’. Ik vroeg hem naar zijn geheim om succesvol & rustig een restaurantketen uit te bouwen, maar ook hoe je dat kan doen zonder je idealen en gelukkig leven in het gevaar te brengen.

Ego

'Je ego loslaten, zonder je cultuur te verloochenen', was heel kort samengevat het verrassende antwoord. Volgens John is de wereld om zeep geholpen toen Adam en Eva zichzelf, de appel en de slang gaan benoemen zijn. Ze hebben ze een naam en identiteit gegeven.

En eens je iets benoemt, krijgt het een ego.

Het feit dat ik nu, publiek in de online krant, een brief aan mezelf schrijf, betekent dat mijn ego nog niet verdwenen is in 2017. Ik ben op z’n West-Vlaams opgegroeid en opgevoed met de gedachte dat iets wel lukt als je er maar hard genoeg voor werkt. Nu zegt John in een filosofische bui: als je iets verdient, zal het wel op je afkomen. Het verhaal van de surfer die de golf moet nemen maar ze niet kan maken, en al helemaal niet naar zijn hand kan zetten.

Tomorrowland

Terwijl ik deze brief schrijf, maak ik me klaar om naar Tomorrowland te vertrekken. Er staan lange rijen aan de Balls & Glory stand.

Ik weet nog hoe verdrietig ik was begin vorige week dat onze splinternieuwe verpakking niet op tijd klaar was voor het beste foodfestival van de wereld. We moesten noodgedwongen op blanco verpakkingen overschakelen. Zonder onze naam, zonder ons logo, zonder ego, enkel de inhoud telt.

Maar het voelt anders dit jaar, na het gesprek met John. Misschien was dit wel de eerste golf naar een egoloos bestaan die we ‘moeiteloos’ getrotseerd hebben?

Het is een moeilijk proces, zonder ego door het leven gaan, zonder ‘inhoudloos’ te worden. Mensen geloven wat je doet, en niet wat je zegt. Maar soms moet je toch zeggen wat je doet?

Ik vraag met af hoe het daar gesteld is nu, in 2023? Ik hoop alvast dat je vrienden, familie, Nico en jezelf zich uit het zottekot van de ‘Fomo’ (fear of missing out, de angst om een belangrijke gebeurtenis te missen, red.) kunnen weren. Doe goed en kijk niet om, ook dat is een onderdeel van de West-Vlaamse opvoeding. Geld in ‘briefkes’ zal daar vermoedelijk al niet meer bestaan? Maar de block-chain zal misschien al je goede en slechte daden in onuitwisbare data verzamelen? Is Brussel nu Vlaams, Belgisch of Europees? Eten jullie daar nog vlees? Is er eten en plaats genoeg voor iedereen?

Ach, ik laat het los, we nemen de golf zoals ze komt.

Biografie

Wim Ballieu werd in Vlaanderen bekend als tv-kok, maar is vooral een fulltime ondernemer. Zijn restaurantconcept Balls & Glory heeft vestigingen in Gent, Antwerpen, Brussel, Leuven & enkele foodtrucks.