De turbulente week van Donald Trump
Foto: AP
De Amerikaanse president Donald Trump moest afgelopen week heel wat tegenwind trotseren. Vaak van de Republikeinen zelf. Een overzicht.

Twitteraanvallen

Ook vorige week stuurde Trump opvallende Twitterboodschappen de wereld in. Zo vroeg de president in een tweet wanneer zijn ‘belegerde’ minister van Justitie zou opstappen. Dat Trump Sessions uit de weg wil, staat buiten kijf. Volgens zijn woordvoerder, Anthony Scaramucci, is de president gefrustreerd omdat het departement Justitie de e-mailaffaire van Hillary Clinton niet dieper of opnieuw onderzocht heeft, terwijl hij zelf wel onder vuur ligt. 

Transgenders uitgesloten

Dat Trump geen schrik heeft om bruggen op te blazen, is duidelijk. Toch was het een verrassing toen hij woensdag een serie tweets de wereld instuurde waarin hij duidelijk maakt dat hij transgenders uit het Amerikaanse leger wil weren. De mededeling - die ondertussen gecontesteerd werd door het leger en verschillende Republikeinse senatoren - stuitte op kritiek burgerrechtenorganisaties en de LGBT-gemeenschap.

Politiek voor scouts

'Wie wil er in hemelsnaam over politiek praten wanneer ik voor de Boy Scouts sta? Juist?', zei Trump. Daarna begon hij toch over politiek te praten. De speech werd een aaneenschakeling van uithalen naar politieke tegenstanders, en lofzangen voor zichzelf. De scoutsleiding verontschuldigde zich voor 'de politiek die in de jamboree gestoken werd'.

Scaramucci in, Priebus uit

Na de aanstelling van Anthony Scaramucci als nieuwe communicatiedirecteur van Trump werd al snel duidelijk dat er een haar in de boter zat in het Witte Huis. Scaramucci is een Wall Street-ondernemer die dicht bij de familie Trump staat. Naar verluidt wilde Trump hem al bij het begin van zijn ambtstermijn belonen voor zijn publieke steun, maar raadde stafchef Reince Priebus hem dat af. Reince Priebus werd niet lang na de komst van Scaramucci vervangen door oud-generaal John F. Kelly. 

Obamacare leeft

Hoewel het één van de belangrijkste verkiezingsbeloftes van Trump was, is Obamacare nog altijd niet weggestemd. Trump slaag er maar niet in een alternatief door de Senaat te krijgen. Als laatste redmiddel grepen de Republikeinse leiders in de Senaat naar een ‘skinny repeal’ (officieel de Health Care Freedom Act), waardoor delen van Obama’s Affordable Care Act zouden worden geschrapt. Maar Republikeins senator John McCain - samen met twee andere partijgenoten - stemde tegen, en gaf daarmee de (voorlopige) genadeslag aan een Republikeinse gezondheidswet. 

Republikeins geduld op?

Donald Trump verspeelt veel politiek kapitaal met zijn chaotische stijl. Zo veroordelen verschillende Republikeinen een mogelijk ontslag van Sessions en speciale aanklager Robert Mueller. Waar presidenten meestal het meeste macht hebben aan het begin van hun termijn, moet Trump lijdzaam toezien hoe zijn populariteit - en dus ook zijn politiek kapitaal - met de weken afneemt. De vraag is nu of de aanstelling van Kelly als nieuwe stafchef de herstart is die Trump verlangt. Zijn termijn lijkt tot nog toe geplaagd door een hardnekkige chaos. Vraag is of de viersterrengeneraal orde op zaken kan stellen in het Witte Huis. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in