De Franse actrice Jeanne Moreau, een van de grootste sterren uit de Franse cinema, is overleden in Parijs.

De actrice werd door haar poetsvrouw aangetroffen in haar woning in Parijs.

Met Jeanne Moreau neemt de wereld afscheid van een van de grootste actrices aller tijden - en wat mij betreft is dat een understatement. Haar uitstraling was onweerstaanbaar: verleidelijk, sensueel, intelligent, eigenzinnig, onvoorspelbaar, mysterieus - kortom: hét icoon van de Nouvelle Vague. Ze werkte met de grootste regisseurs van haar tijd, zoals Orson Welles, Buñuel, Angelopoulos, Fassbinder... Truffaut maakte haar een femme fatale met de tragische driehoeksverhouding 'Jules et Jim'; Antonioni liet haar haar meest diepe wateren aanboren in zijn prachtfilm 'La notte'. Maar het was Louis Malle die haar carrière lanceerde, eerst met film noirklassieker 'Ascenseur pour l'échafaud', vervolgens met 'Les amants'. Nooit had tristesse een mooier gezicht, zelden was een actrice zo intens.
Jeroen Struys
Filmjournalist

In Les Amants van Louis Malle uit 1958 speelt Jeanne Moreau de vrouw van een krantendirecteur die een affaire heeft met een polospeler. Maar dan ontmoet ze nog een derde man. De film over overspel lokte destijds controverse uit. Ook Jules et Jim van François Truffaut, net als Louis Malle een grote naam uit de vernieuwende filmstroming Nouvelle Vague, ging over vriendschap, liefde en overspel.

Andere bekende films waarin ze meespeelde zijn La Notte van Michelangelo Antonioni, Diary of a Chambermaid van Luis Bunuel en Mademoiselle van Tony Richardson. De rol van Mrs Robinson in The Graduate heeft ze afgewezen.

Moreau is twee keer getrouwd en gescheiden in haar leven. De eerste keer was met de Franse regisseur Jean-Louis Richard, met wie ze een zoon Jérôme kreeg. Haar tweede echtgenoot was de Amerikaanse regisseur William Friedkin, de maker van The Exorcist.

De actrice won verschillende prijzen, waaronder de prijs voor beste actrice in Cannes voor de film Seven Days...Seven Nights in 1960.

Franse actrice Jeanne Moreau overleden: 'Nooit had tristesse een mooier gezicht'
Jeanne Moreau op het festival van Cannes in 2005. Foto: REUTERS