De Britse prins William en zijn echtgenote Kate Middleton en het Belgische koningspaar hebben zondagavond de Slag om Passendale van 1917 herdacht. Dat gebeurde tijdens een speciale Last Post Ceremony onder de Menenpoort in Ieper. Prins William en onze koning Filip eerden in hun toespraken de gevallen slachtoffers.

Hoog bezoek onder de Menenpoort in Ieper die vorige week nog haar 90ste verjaardag vierde. De Britse en Belgische leden van het koningshuis brachten hulde aan de slachtoffers van de Slag om Passendale die exact 100 jaar geleden werd ingezet. Ze kwamen stipt 20 uur aan en werden onder meer begroet door burgemeester van Ieper Jan Durnez.

De slag om Passendale brak uit op 31 juli en eindigde met een tiendaagse bloedige raid richting Passendale dat werd bereikt op 10 november 1917. Uiteindelijk zouden in die strijd bijna een half miljoen slachtoffers vallen, gewond of vermist raken.

400 genodigden

De Britten wilden die verjaardag niet zomaar laten voorbij en namen de regie in handen van een ijzingwekkende Last Post Ceremony. 400 genodigden konden de ceremonie volgen onder wie 200 nabestaanden van personen die op de Menenpoort gegrift staan. Ook Brits premier Theresa May was aanwezig, net zoals federaal minister van Defensie Steven Vandeput en Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein. Ook heel wat burgemeesters uit de Westhoek waren aanwezig.

Na de traditionele opening door de klaroenblazers van de Last Post Association nam prins William het woord. ‘Leden van onze families, onze regimenten, onze naties, offerden allemaal alles op voor de levens die wij vandaag leven. Tijdens de Eerst Wereldoorlog stonden Groot-Brittannië en België schouder aan schouder. Honderd jaar later staan we nog steeds zij aan zij en komen we bijeen, zoals zovelen elke avond doen, ter herinnering van dat offer.’

Even later nam ook koning Filip het woord. Hij bracht hulde aan de Last Post Association die al ruim 20.000 keer de Last Post heeft geblazen onder de Menenpoort. Dat gebeurt dagelijks om 20 uur. Daarna werd de Last Post dan ook geblazen door de klaroeners en werden kransen neergelegd door de leden van het Britse en Belgische koningshuis, maar ook door negentien vertegenwoordigers van de alle landen die vochten aan het front van de Ieperboog.

De ceremonie werd om half tien gevolgd door een publieksevenement. 8.000 mensen konden kijken naar projecties op de Lakenhallen waarbij het verhaal van de Eerste Wereldoorlog verteld werd.

 
Prins William herdenkt Slag om Passendale: ‘Britten en Belgen nog steeds schouder aan schouder’
Foto: AFP
Prins William herdenkt Slag om Passendale: ‘Britten en Belgen nog steeds schouder aan schouder’
Foto: AFP
Prins William herdenkt Slag om Passendale: ‘Britten en Belgen nog steeds schouder aan schouder’
Foto: AFP