Lappi boekt allereerste WK-zege in Finland, Neuville mee aan de leiding in WK-stand
Foto: AP

De 26-jarige Fin Esapekka Lappi (Toyota Yaris WRC) heeft de rally van Finland gewonnen, de negende van in totaal dertien WK-rally’s. Voor Lappi is het zijn eerste WK-zege uit zijn carrière. Elfyn Evans (Ford Fiesta WRC) pakte na een snelste tijd in de laatste klassementsrit de tweede plaats en hield zo Toyota van de dubbel. Juho Hanninen (Toyota Yaris WRC) kwam 0,3 seconden tekort voor de tweede plaats en eindigde als derde. Voor Hanninen is het zijn eerste podium van het seizoen.

Voor Toyota is het na de rally van Zweden de tweede zege van het seizoen. Het Japanse merk domineerde deze wedstrijd en won in totaal 19 van de 25 ritten. Jari Matti Lavala (Toyota Yaris WRC) won zondag drie klassementsritten. De Fin leek op weg naar de zege tot een elektrisch probleem op zaterdag hem de das omdeed.

Teemu Suninen (Ford Fiesta WRC) kon niet stunten door in zijn tweede WK-rally op het podium te eindigen. De Fin ging in de voorlaatste rit van de baan en eindigde als vierde.

Thierry Neuville beleefde een moeilijke rally en kon zich op geen enkel moment in de strijd voor de zege mengen. De Belg eindigde in zijn Hyundai op de zesde plaats. Daarmee scoorde hij 8 punten en met de 3 punten die hij pakte in de powerstage, komt de Belg na negen wedstrijden op gelijke hoogte van viervoudig wereldkampioen Sébastien Ogier, de Fransman die eerder dit weekend moest opgeven na een crash. Corijder Julien Ingrassia liep daarbij een hersenschudding op en was niet fit genoeg om opnieuw te starten.

Lappi boekt allereerste WK-zege in Finland, Neuville mee aan de leiding in WK-stand
Foto: Photo News

Er worden dit jaar nog vier WK-rally’s gereden. De volgende is de rally van Duitsland die van 17 tot 20 augustus in Trier en omgeving georganiseerd wordt.