Bij de schietpartij aan discotheek Grey in het Duitse Konstanz, in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, zijn in de nacht van zaterdag op zondag twee doden, onder wie de 34-jarige dader, en drie gewonden gevallen. De schutter is volgens de politie de schoonzoon van de nachtclubeigenaar, en had eerder die avond ruzie gehad in de discotheek.

De man kwam rond 4.30 uur bij de discotheek aan met een machinegeweer. De portier van de nachtclub, die de dader volgens getuigen wilde tegenhouden, werd doodgeschoten. Hij opende ook het vuur op enkele gasten, waarbij twee mensen ernstig gewond raakten.

'Veel bezoekers wisten te ontkomen door naar buiten te rennen of door zich te verstoppen', laat de Duitse politie weten. Eens ter plaatse slaagden de agenten erin om de dader neer te schieten. Daarbij werd ook een politieagent geraakt. Hij verkeert niet in levensgevaar. De dader werd onder begeleiding naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed daar even later aan zijn verwondingen.

Volgens de politie is erger vermeden door een nieuw systeem waarbij eerste interventiediensten snel ter plaatste waren geraakt.

Buitengegooid door portier

De dader, de zoon van de nachtclubeigenaar, was een Koerdische Irakees die al sinds 1991 in Duitsland woont. Het gaat niet om een asielzoeker, adlus de autoriteiten. Hij had een strafblad, onder meer voor mishandeling.

De schietpartij zou volgens de politie te maken hebben met een ruzie die de dader dezelfde avond had gehad in de discotheek.  De portier had hem daarom buitengegooid. De dader ging daarop naar huis om zijn wapen, een semi-automatisch M16-geweer, te halen.  De autoriteiten benadruk dat er geen sprake is van terrorisme en dat het niet om een 'islamistisch gemotiveerde daad' gaat.