Australische politie verijdelt bomaanslag op vliegtuig
Foto: EPA

In Australië heeft de politie tijdens een antiterreuroperatie in Sydney vier mensen gearresteerd. ‘Een terroristische daad met geïmproviseerde bom is vermeden’, aldus hoofdcommissaris Andrew Colvin.

Tijdens de antiterreuroperatie onderzochten de agenten vijf woningen in het centrum en in de zuidwestelijke buitenwijken Lakemba, Wiley Park en Punchbowl.van Sydney. In minstens één appartement vonden de onderzoekers materiaal om een doe-het-zelfbom mee te maken. Het onderzoek van andere gevonden materialen kan nog dagen duren. In totaal werden vier personen gearresteerd. 

‘De vier personen die we van hun vrijheid hebben beroofd, planden wellicht een islamitisch-terroristisch geïnspireerde aanslag op een vliegtuig’, aldus hoofdcommissaris Colvin. ‘We konden de verdachten opsporen dankzij de inlichtingendiensten, die de afgelopen dagen signalen ontvingen over dergelijke terroristische plannen. We hadden nog geen informatie over de precieze locatie, datum of het tijdstip, maar besloten om onmiddellijk in te grijpen.

Lindt chocolate café 

Naar aanleiding van een mogelijke dreiging werden de veiligheidsregels van de luchthaven in Sydney afgelopen donderdag al verscherpt. Dat heeft premier Malcolm Turnbull bekendgemaakt. Zaterdag volgden alle andere nationale en internationale luchthavens.

Australië is de afgelopen jaren al verschillende keren opgeschrikt door terreur. In december 2014 gijzelde de radicale geestelijke en IS-aanhanger Man Haron Monis de klanten en werknemers van het Lindt Chocolate Café in het centrum van Sydney. Bij de gijzeling kwamen drie mensen om het leven, onder wie de gijzelnemer zelf. 

Filipijnen

Australië neemt sinds begin dit jaar extra maatregelen tegen de versnelde terugkeer van IS-strijders die het afbrokkelende kalifaat in het Midden-Oosten ontvluchten, maar focust zich evenzeer sterk op de Filipijnen. De landen in de Stille Oceaan en Zuidoost-Azië maken zich namelijk eerder zorgen over de ontwikkelingen in Marawi, in het zuiden van de Filipijnen. Daar vechten jihadisten van de lokale tak van Islamitische Staat met het Filipijnse leger.

'Het conflict in Marawi herinnert ons aan de nabijheid van de dreiging waarmee we worden geconfronteerd', zei Australisch minister van Justitie George Brandis onlangs.