Europa geeft zwaarste sanctie aan Polen
President Andrzej Duda. Foto: REUTERS

De Europese Commissie heeft zaterdag een inbreukprocedure opgestart tegen Polen omwille van de omstreden hervorming van de justitie in het land.

De Europese Commissie gaf Polen afgelopen week nog een maand de tijd om de rechterlijke macht in ere te herstellen. Ze deed dat nadat de president zijn handtekening had gezet onder een wettekst die de hervorming van de algemene rechtbanken regelt. Zo is onder meer vastgelegd dat de minister van Justitie de leiders van de lagere rechtbanken in Polen kan aanduiden of ontslaan.

Indien nodig kan de Commissie Artikel 7 in werking laten treden, liet vicevoorzitter Frans Timmermans weten. Het gaat om de meest verregaande sanctie die Europa kan nemen tegen een lidstaat, de intrekking van het stemrecht. Het mechanisme werd nog nooit eerder gebruikt en kan enkel worden ingezet bij een ernstige overtreding van de waarden van de Europese Unie.

Zaterdag werd alvast een officiële inbreukprocedure opgestart.

‘Chantage’

Rafal Bochenek, de woordvoerder van de Poolse regering reageerde eerder al aan het nieuwsagentschap PAP. Hij zei ‘geen chantage die niet gebaseerd is op feiten’ te aanvaarden. ‘Alle wetsontwerpen die in het Poolse parlement worden voorbereid, zijn in overeenstemming met de grondwet en de democratische grondbeginselen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in