Verdreven Pakistaanse premier nomineert broer
Nawaz Sharif en zijn broer Shahbaz Sharif Foto: EPA

De verdreven Pakistaande premier Nawaz Sharif heeft zijn broer, Shahbaz Sharif als zijn opvolger aangeduid in een speech aan zijn partij. Hij kiest zijn bondgenoot Shahid Khaqan Abbasi als interim premier.

‘Ik bestuur niet meer, en iemand moet het doen. Dus na veel beraad heb ik Shahbaz Sharif genomineerd’, zegt Nawaz Sharf. De hooggerechtshof verbande Nawaz Sharif als premier, omdat hij geen bron van inkomsten had aangegeven.

Shahbaz Sharif is minister in de provincie Punjab, en moet tijdens een zitting van het parlement nog formeel gekozen worden.  Om premier te worden, moet hij eerst lid van het parlement worden. Daarom moet er een interim-premier komen en dat wordt de huidige minister voor Petroleum en Natuurlijke Bronnen, Shahid Khaqan Abbasi, een jarenlange vertrouweling van Nawaz Sharif.


Shabaz Sharif wordt beschouwd als een competente bestuurder. In Punjab, waar hij voor de derde keer tot regeringsleider werd verkozen, heeft hij grote infrastructuurprojecten en programma's in het onderwijs en de zorg tot stand gebracht. Hij zou ook goede connecties hebben met het almachtige leger. Het is een publiek geheim dat hij twee echtgenotes heeft, maar de geruchten doen de ronde dat hij nog meer eega's telt. Polygamie is in Pakistan toegelaten, maar niet onomstreden. Moslimmannen mogen daar met vier vrouwen trouwen. 

Oneerlijke politici

Het Pakistaanse Hooggerechtshof besliste dat ­premier Nawaz Sharif ongeschikt was voor zijn functie. Het baseerde zich daarvoor op een weinig gebruikt grondwetsartikel dat het mogelijk maakt oneerlijke politici te ontslaan. Sharif nam onmiddellijk ontslag uit zijn functie. De uitspraak van het Hof kwam er in het kader van een onderzoek naar het omvangrijke fortuin van Sharifs familie, na onthullingen in de zogenaamde Panama Papers dat zijn kinderen banden hadden met bedrijven in belastingparadijzen.

Ook de financiële toestand van minister van Financiën Ishaq Dar moet onder de loep genomen worden, aldus het Hof. Hij is een van Sharifs nauwste medestanders. Volgens Sharif is er sprake van een samenzwering. Gevreesd wordt dat zijn ontslag tot politieke onrust zal leiden.


 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig