‘Binnen een maand geraken onze raketten tot eender waar in Amerika’
Beelden van Kim Jong-un tijdens de lancering die door de Noord-Koreaanse staatsagentschappen werden vrijgegeven. Foto: EPA

Terwijl de VS de druk op Noord-Korea wil verhogen na een nieuwe, succesvolle rakettest, spreekt dictator Kim Jong-un dreigende taal voor gevorderden. ‘Dit was de laatste test die we nodig hadden om te kijken of we Amerika kunnen bereiken.’

Noord-Korea heeft opnieuw een intercontinentale raket gelanceerd. Die werd vrijdagavond opgemerkt door de Japanse kustwacht toen het gevaarte na zijn lancering in de Noord-Koreaanse noordelijke provincie Jangang na 45 minuten in Japanse wateren neerstortte. Dat is langer en verder dan de vorige tests die dictator Kim Jong-un eerder liet uitvoeren.

‘Binnen een maand geraken onze raketten tot eender waar in Amerika’
Beelden van de lancering Foto: AP

Meteen na de lancering kwamen zowel de Zuid-Koreaanse als de Japanse regering in spoedzitting bijeen. Japans premier Shinzo Abe riep vervolgens onder meer de VS, China en Rusland op om de druk op Noord-Korea verder op te voeren. ‘Het land vormt een duidelijke bedreiging voor Japan’, klonk het.

Raketten van het vrijdag gelanceerde type Hwasong-14 zouden ook de Verenigde Staten kunnen bereiken, wat de spanningen tussen Noord-Korea en de VS niet ten goede komt. Zo berekenden enkele Amerikaanse experts dat de intercontinentale raketten van Noord-Korea intussen bij een geslaagde lancering tot in de buurt van New York kunnen geraken. Denver en Chicago liggen al binnen bereik.

‘Zullen nooit aanvaarden dat Noord-Korea een kernmacht wordt’

De Verenigde Staten beschuldigen China en Rusland er onder meer van dat ze de dictator ‘beschermen’ zodat hij zijn nucleaire ambities kan najagen. Donderdag keurde de Amerikaanse Senaat nog een reeks nieuwe sancties goed tegen Rusland en Noord-Korea.

‘Binnen een maand geraken onze raketten tot eender waar in Amerika’
Rex Tillerson Foto: EPA

‘Als de voornaamste economische hulplijnen voor Noord-Korea hebben China en Rusland de speciale verantwoordelijkheid om deze groeiende dreiging voor de regionale en wereldwijde stabiliteit aan te pakken’, zo verklaarde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson.

‘We zullen nooit aanvaarden dat Noord-Korea een kernmacht wordt’, vervolgde Tillerson. ‘En we zullen ook onze beloftes aan onze bondgenoten in de regio nooit verbreken.’

Ook China heeft zich al publiekelijk uitgesproken tegen de rakettest van vrijdag. ‘Maar alle betrokken partijen moeten terughoudendheid tonen om stabiliteit in de regio te garanderen’, luidt het bij Buitenlandse Zaken.

Grote schermen

Volgens president Trump zou Noord-Korea beter stoppen met de aanvallen omdat ze ‘slecht zijn voor de economie’ en het land ‘zichzelf isoleert op het wereldtoneel’. Zolang de dreigementen doorgaan, beloofde Trump om ‘alle nodige stappen te ondernemen’ om het Amerikaanse grondgebied te beschermen.

Die verhoogde internationale druk lijkt de Noord-Koreaanse dictator, die de lancering van de raket op grote schermen op publieke pleinen liet projecteren, echter niet te deren. ‘We hebben bewezen dat we in staat zijn om onze langeafstandsraket op elk moment en van overal af te vuren. Het volledige grondgebied van de Verenigde Staten ligt binnen een maand binnen ons bereik’, citeerde de Noord-Koreaanse staatszender dictator Kim Jong-Un. ‘De lancering van vrijdag was de laatste test die we nodig hebben.’

‘Binnen een maand geraken onze raketten tot eender waar in Amerika’
Noord-Koreanen kijken op een plein naar livebeelden van de lancering van de raket Foto: AP