Russische jongeren kijken veel meer naar staatstelevisie dan gedacht
Een stereotiep beeld dat niet helemaal blijkt te kloppen... Foto: EPA

Het Kremlin bereikt meer dan de helft van de Russische jongeren tussen 18 en 24 dankzij ‘Kanaal 1’, de staatszender. Dat is veel meer dan experts aanvankelijk dachten.

‘De jongeren van nu zitten op het internet. Poetin zal van strategie moeten veranderen om hen nog aan te trekken’, klonk het onlangs in een debat tussen communicatie-experts op het onafhankelijk Russisch nieuwsmedium Dozjd. ‘Is dat echt zo’, reageerde de host. ‘Dat kunnen we niet met cijfers staven, denk ik.’

Zo gezegd, zo gedaan: het onafhankelijke Levada Center peilde bij meer dan 1.600 Russische jongeren tussen 18 en 24 jaar naar hun manier van nieuws consumeren. Daaruit kwam de opvallende conclusie dat 54 procent van de jonge generatie Russen voor het beeldscherm gekluisterd zit om het nieuws te volgen op Kanaal 1, het staatskanaal van Rusland. Ook andere afgeleiden van de staatstelevisie of kranten en nieuwskanalen die beheerd worden door het Kremlin, scoren goed bij Russische jongeren. Het internet blijkt vooral een kanaal voor entertainment en ontspanning.

Het totaal aantal Russen dat televisie kijkt om nieuws te consumeren, daalt wel langzaamaan: in 2016 ging het nog om meer dan 86 procent, begin dit jaar dook dat percentage richting 80 procent.

De cijfers zijn bijzonder belangrijk voor de ’s lands president, Vladimir Poetin, die in maart 2018 opnieuw deelneemt aan de presidentiële verkiezingen en al sinds het begin van zijn politieke carrière inzet op informatieverspreiding via televisie.