Arco-factuur voor Beweging.net kleiner dan gedacht
Foto: BELGA

Beweging.net, de koepel van christelijke werknemersorganisaties, moet veel minder neertellen voor het vergoeden van de Arco-gedupeerden dan gedacht. Allicht landt de eindfactuur op slechts 30 miljoen euro, berekende De Tijd.

Het zomerakkoord dat de federale regering vorige week sloot, bevat ook een oplossing voor het Arco-dossier. De Arco-coöperanten zullen kunnen rekenen op 600 miljoen euro. Daarvan moet 400 miljoen euro van de staatsbank Belfius komen.

Het resterende bedrag wordt bij Beweging.net en uit de vereffening van Arco gehaald. Omdat die vereffening niet veel zal opbrengen, leek het erop dat de arbeidsorganisatie 200 miljoen op tafel zou moeten leggen.

De boete, 146 miljoen euro, die Arco van Europa moest betalen wegens illegale staatssteun wordt afgetrokken van de 200 miljoen. Met de vereffening van Arco die 24 miljoen euro moet opleveren, zal de uiteindelijke rekening voor Beweging.net, de opvolger van ACW, nog 30 miljoen euro bedragen. Dat komt neer op slechts 5 procent, en dus geen derde, van de Arco-factuur.