Varkensstal wordt kinderdagverblijf
Foto: FRED DEBROCK
De Vlaamse overheid zet eigenaars van leegstaande bedrijfsgebouwen onder druk om een nieuwe functie aan hun pand te geven.

Er zijn al enkele geslaagde voorbeelden, zoals in het West-Vlaamse Ruiselede waar een nieuw kinderdagverblijf onderdak vond in een varkensstal die geruime tijd leegstond. Op die manier moet men niet elders in Vlaanderen onbebouwde ruimte aansnijden.

Het gaat volgens Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) concreet om 2.700 bedrijfsgebouwen. Die zijn elk minstens 500 vierkante meter groot. Dat is snel goed voor de oppervlakte van een kleine Vlaamse gemeente.

De gebouwen staan al geruime tijd leeg. De eigenaars betalen samen jaarlijks bijna 20 miljoen euro boetes, de zogenaamde leegstandheffing. Tegelijk worden de eigenaars via allerhande subsidies gestimuleerd om hun pand opnieuw in gebruik te nemen, door het te renoveren of het gebouw een andere functie te geven.

Platteland

De inspanningen om die leegstaande gebouwen in gebruik te nemen, worden nu opgedreven. Zes op de tien van die gebouwen zijn gelegen buiten de grote steden. Net op dat ‘platteland’ wil Schauvliege voorkomen dat er groene ruimte verloren gaat.

‘We zullen de leegstand specifiek per gebied aanpakken, in plaats van overal in Vlaanderen op dezelfde manier te werk te gaan’, zegt de minister. Met maatwerk hoopt de Vlaamse overheid sneller resultaten te boeken.

Andere voorbeelden zijn een verlaten kantoorgebouw van biergigant AB Inbev in Leuven dat is omgeturnd tot studentenkamers. In Limburg komen in een niet-gebruikte garage met pompstation appartementen. Ook elders vinden leegstaande bedrijfsgebouwen een nieuwe gebruiker.

Bouwmeester

Vlaanderen is nu al volgebouwd, beklemtoont ook Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck. Het behoud van de schaarse vrije ruimte in Vlaanderen is een ­stokpaardje van hem. Hij wil dat er tegen 2040 geen nieuwe stukken bouwgrond worden aangesneden.