En de winnaars van het zomerakkoord zijn... staatsbedrijven
Foto: BELGA
Onder meer Bpost, Fluxys en Proximus kunnen tot de grootste winnaars behoren van de hervorming van de vennootschapsbelasting .

Voor elk van deze bedrijven kan de winst per aandeel in 2020 met 13 tot 14 procent stijgen, zo heeft KBC Securities berekend. Dat betekent dat de overheid door de belastinghervormingen wellicht op een hoger dividend kan rekenen. De federale overheid bezit 51 procent van Bpost en 54 procent van Proximus. Fluxys is voor 78 procent in handen van de gemeenten.

In een uitgebreide nota gaat het beurshuis dieper in op de impact van de hervormingen die de regering heeft voorgesteld in het zomerakkoord. Opmerkelijke vaststelling: bij de beursgenoteerde bedrijven zijn er geen verliezers. En dit ondanks de ingreep in de notionele-interestaftrek, die veelal door grote bedrijven wordt benut.

Notionele-interestaftrek

De hervorming houdt in dat het nominale tarief zakt van 34 naar 25 procent. Die daling wordt grotendeels gefinancierd door de notionele-interestaftrek te beperken, en door een minimumbelasting van 7,5 procent in te voeren voor winsten boven het miljoen euro. Toegepast op de jaarrekeningen van de beursgenoteerde ondernemingen betekent dat in veel gevallen een fors hogere winst per aandeel.

Tot de winnaars behoren voorts nog Orange Belgium, EVS Broadcast Systems, Telenet en Colruyt. Bij elk van deze bedrijven raamt KBC Securities de positieve impact op de winst per aandeel van 2020 op meer dan 10 procent. Bij Lotus Bakeries, Kinepolis, Balta, Ageas en Elia gaat het om meer dan 5 procent. De verstrenging van de notionele-interestaftrek speelt vooral bij Proximus en Elia een rol. Om in dezelfde mate als nu van deze aftrek te kunnen profiteren, zullen zij hun investeringen moeten optrekken. Beide bedrijven hebben momenteel een aanzienlijk investeringsprogramma lopen.

De vrees dat enkele gunstmaatregelen geschrapt zouden worden, is niet uitgekomen. Verliezen kunnen nog altijd gebruikt worden om toekomstige belastingaanslagen te drukken, en de aftrek voor innovaties blijft behouden. Dit laatste is belang voor bijvoorbeeld het Waalse technologiebedrijf IBA. Voor andere categorieën van bedrijven is de impact beperkt tot afwezig, omdat ze nu al weinig tot geen winstbelasting betalen. Bijvoorbeeld vastgoedvennootschappen (onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld) en biotech-bedrijven (grotendeels nog verlieslatend).

De hervormingen geven mogelijk aanleiding tot hogere koersdoelen, merkt KBC Securities nog op. Bij Bpost en Orange Belgium kan het om 3 euro gaan, bij Proximus om 1 tot 3 euro, en bij Telenet om 3 tot 6 euro per aandeel. De uiteindelijke impact hangt af van veel technische details.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig