Riziv eist 13,5 miljoen euro terug van ziekenhuizen
Foto: Bart Dewaele

Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) eist in totaal 13,5 miljoen euro terug van veertien ziekenhuizen die MRI-scans hebben uitgevoerd met niet-erkende toestellen. Dat blijkt vrijdagavond uit een mededeling van het Riziv.

MRI-scanners zijn toestellen die gebruikt worden voor medische beeldvorming. Het gebruik ervan wordt aangemoedigd omdat ze, in tegenstelling tot CT-scans, de patiënt niet blootstellen aan schadelijke röntgenstralen. Toch wordt het aantal MRI-toestellen beperkt, omdat het Riziv een ‘financieel onverantwoorde’ wildgroei van de apparaten wil tegengaan. Er is daarom een erkenningsprocedure voor de toestellen van kracht: enkel scans die met de erkende MRI-toestellen werden uitgevoerd, kunnen door de ziekteverzekering worden terugbetaald.

Bij een controle in de Belgische ziekenhuizen is nu gebleken dat veertien ziekenhuizen zich niet aan die regels hebben gehouden. Het gaat om vijf ziekenhuizen in Vlaanderen, vijf in Wallonië en vier in Brussel. Samen beschikken ze over zeventien niet-erkende toestellen, waarmee in totaal al 90.934 MRI-scans werden uitgevoerd.

De ziekenhuizen hebben op die manier in totaal 13,5 miljoen euro aangerekend aan de ziekteverzekering. Het Riziv wil dat bedrag nu terugeisen van de betrokken ziekenhuizen, die intussen al een proces-verbaal hebben ontvangen. ‘De minister heeft daarenboven de bevoegdheid om een deel van het budget van de betrokken ziekenhuizen te verminderen met 10 procent’, klinkt het nog.

Het Riziv stelt nog dat de controleacties nodig zijn om te voorkomen dat de ziekteverzekering ten onrechte wordt aangesproken voor niet-vergoedbare prestaties. ‘Deze controleactie belet ook dat sommige ziekenhuizen zich een onrechtmatig voordeel toe-eigenden ten nadele van de ziekenhuizen die wel de erkenningsprocedure respecteerden.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in