Kom je er op een zomerse dag achter dat je wifi-signaal nét niet tot in je achtertuin geraakt? En is het bereik op zolder of in de kelder eigenlijk ook niet wat het moet zijn? Ren dan niet meteen naar de winkel voor een wifi-extender, maar probeer eerst de app Anify eens uit.

Met Anify verander je iedere Android-smartphone in een handomdraai in een wifi-extender; dat is een apparaatje dat het bereik van het draadloze netwerk gevoelig vergroot. Idealiter heb je er een reserve-toestel voor nodig, maar het lukt evengoed met de smartphone van een huisgenoot.

De werking van Anify is bijzonder eenvoudig. Start de app eerst op een smartphone die met het wifi-netwerk is verbonden, en doe vervolgens hetzelfde op het toestel dat niét online geraakt. Je zal merken dat de tweede telefoon dan automatisch verbinding maakt met de eerste smartphone, die op zijn beurt met de router communiceert. Geef je een tuinfeest, laat je vrienden de app dan ook gerust installeren, want Anify werkt prima met meerdere toestellen tegelijk.

Straks ook voor iOS en Windows

Door het mesh-principe van de app doet elke smartphone in het netwerk tevens dienst als zender. Het maakt bijgevolg niet eens uit hoé groot je tuin precies is: als er genoeg tussenstations zijn kunnen de gasten helemaal achteraan ook nog online. Meer nog, de technologie van Anyfi leent zich uitstekend om je internetverbinding te delen met mensen die je niét kent. En in ruil daarvoor mag jij dan weer gebruik maken van hun wifi-verbinding, mocht je toevallig een keer in de buurt komen van zo’n netwerk. Deze functie werkt overigens alleen wanneer je er, meteen na de installatie, je expliciete toestemming voor geeft.

Op het moment van schrijven bestaat Anyfi enkel voor Android-toestellen, maar aan ondersteuning van iOS-devices en Windows-computers wordt hard gewerkt. Of hoe je straks, in het uiterste puntje van je tuin, ook moeiteloos online kan met je iPad of laptop.