Vier Portugese bouwvakkers die een appartement huurden aan de Gentse Rooigemlaan, stelden na een vakantie in januari vast dat hun woonst gekraakt was door Roma. Pas deze maand konden de krakers na een beslissing van de vrederechter uitgezet worden.

‘Het was een nachtmerrie. Alles lag vol vuile luiers en smurrie’, zegt Rudi Craeymeersch, eigenaar van het appartement in de Rooigemlaan dat zes maanden lang gekraakt werd.

Nadat de vrederechter begin juli besliste dat de krakers moesten vertrekken, trof hij er een stort aan. Overal slingerde vuilnis rond. Plinten waren verdwenen, net als deurklinken en sloten. Het vals plafond in de gang was vernield.

Het appartement was sinds begin 2016 met een geregistreerd contract verhuurd aan vier Portugese bouwvakkers, via Link2Europe, een bedrijf dat personeel binnen Europa rekruteert. Toen ze eind januari na een vakantie in Portugal terugkeerden naar Gent, bleken de sloten van hun appartement veranderd.

‘De huurders hebben me toen gecontacteerd’, vertelt Rudi Craeymeersch. ‘We zijn samen teruggegaan. Er deed een vrouw van Roma-origine de deur open. ‘Ik woon hier nu’, zei de vrouw. Toen deed ze de deur dicht. We hebben de politie verwittigd, maar die stonden machteloos, omdat kraken niet strafbaar is.’

Advocaat

Hij kreeg van de stad Gent de raad om een advocaat onder de arm te nemen en een gerechtelijke procedure te starten. Pas deze maand konden de krakers na een beslissing van de vrederechter uit de woning gezet worden. ‘Pure Kafka’, vindt Rudi Craeymeersch die in de regio meerdere woningen verhuurt.

Het dossier liep vertraging op, eerst omdat de advocaat van de huurders niet meteen de juiste stappen nam. In april consulteerde Rudi Creaymeersch zelf zijn eigen advocaat, Willy Van der Gucht. Toen die naar de rechtbank stapte met een eenzijdig verzoekschrift om de Roma uit de woning te zetten, oordeelde de rechter dat er geen hoogdringendheid was, omdat het dossier al meerdere maanden aansleepte.

De rechtbank verwees door naar de vrederechter, die op 3 juli uitspraak deed. Toen de huurders samen met deurwaarder en politie terugkeerden naar het appartement, filmden ze de toestand van de woning.

Eerder dit jaar werden nog al woningen in Gent gekraakt door Roma. Nadat er uitgebreid in de media over de kraakpanden bericht werd, vertrokken de krakers er na twee weken.

Anders dan in de Rooigemlaan, ging het toen om leegstaande of te renoveren woningen. ‘Het is heel uitzonderlijk dat er een bewoond pand gekraakt wordt’, zegt Marieke Lamaire van de Buurtstewards die in Gent de situatie van de Intra-Europese Migratie opvolgt. ‘Ik heb het eigenlijk nog nooit eerder meegemaakt.’