Vrouw klaagt Airbnb aan voor seksueel geweld van ‘superhost’
Foto: AFP

Het online verhuurplatform Airbnb is aangeklaagd voor nalatigheid, nadat een Amerikaanse vrouw naar eigen zeggen aangerand werd door een verhuurder. Het is de eerste keer dat Airbnb voor de rechter wordt gedaagd in zo’n zaak, en het roept vragen op over de aansprakelijkheid van het platform.

Leslie Lapayowker, een vrouw uit New Jersey, wilde in juli 2016 een maand verblijven in de studio naast het huis van verhuurder Carlos Del Olmo. Al bij haar aankomst zou Del Olmo seksueel getinte opmerkingen hebben gemaakt.

Toen Lapayowker hem na drie nachten meldde dat ze vertrok, zou Del Olmo de deur van de studio op slot gedaan hebben. Daarop deed de verhuurder volgens de vrouw zijn broek naar beneden en begon te masturberen, terwijl hij haar vroeg om hem aan te raken. Lapayowker smeekte Del Olmo naar eigen zeggen om haar te laten gaan, maar hij zou zijn tong in haar mond geduwd hebben en uiteindelijk geëjaculeerd hebben in een vuilnisbak.

Ervaren verhuurder

De vrouw beschuldigt Airbnb nu van nalatigheid. Del Olmo was door het online platform ‘geverifieerd’ en kreeg de status van ‘superhost’ voor ervaren verhuurders die Airbnb als een voorbeeld ziet. ‘Ik ging ervan uit dat ik in zeer goede handen was’, verklaarde Lapayowker tegenover The Guardian.

De advocaat van Lapayowker kwam er echter achter dat Del Olmo eerder gearresteerd werd voor slagen en verwondingen en huiselijk geweld. ‘Ik was woedend. Waarom zou Airbnb zo iemand nog toelaten als verhuurder?’

‘Airbnb geeft vals gevoel van veiligheid’

Volgens Airbnb wordt de achtergrond van alle verhuurders in de Verenigde Staten gecontroleerd. Del Olmo werd ondertussen van Airbnb verbannen, maar houdt vol dat Lapayowker toestemming gaf voor de handelingen.

Airbnb heeft eerder al verklaard dat het niet wettelijk aansprakelijk is voor racisme van verhuurders of andere inbreuken in de huiselijke sfeer. Volgens Lapayowkers advocate misleidt het platform zijn gebruikers. ‘Ze geven je een vals gevoel van veiligheid.’