De angst voor werkloosheid maakt dat vrouwen voor veilige jobs kiezen. Die risicoschuwheid kan tot driekwart van de loonkloof met mannen verklaren.
Een deel van de loonkloof tussen mannen en vrouwen is te verklaren doordat vrouwen risicoschuwer zijn dan mannen. Onderzoekers van Koreaanse en Amerikaanse universiteiten komen in een gemeenschappelijke studie uit op 40 tot 77 procent. Ze hebben dat afgeleid uit een experiment met studenten, dat de bereidheid om risico’s te nemen kwantificeerde.
Concreet kregen 192 mannelijke en vrouwelijke studenten aan de universiteit van Parijs de taak voorgeschoteld om in tien opeenvolgende blokken van 90 seconden reeksen van vijf letters te tikken. Hoe meer ze er daarvan juist afleverden, hoe hoger hun vergoeding.
Daarbij hadden ze de keuze tussen twee verdienmodellen. In de eerste konden ze gegarandeerd in elke periode aan de slag, en waren ze dus beschermd tegen werkloosheid. Bij de tweede optie liep de deelnemer het risico bij sommige sessies geweerd te worden, maar verdiende hij een stuk meer als er wel getikt kon worden.
Risicobereidheid
Door de opzet van het onderzoek waren er maar drie mogelijke verklaringen voor het loonverschil tussen mannen en vrouwen: het lag aan de tikprestatie op zich, aan het verschil in risicobereidheid, of aan beide.
Het bleek dat laatste te zijn. Mannen typten beter dan vrouwen, maar ze verdienden ook meer door vaker voor het riskante verdienmodel te kiezen. Die combinatie leverde hen ongeveer 13 procent meer op dan de gemiddelde vergoeding van de vrouwen. ‘De vrouwen hadden vaker de neiging om te kiezen voor de taak met meer zekerheid, maar minder opbrengsten’, schrijven de onderzoekers.
‘De hoogte van de loonkloof kan uiteraard verschillen omdat er een massa verschillende factoren op inwerken, maar ons experiment wijst uit dat de houding tegenover risico er veel mee te maken heeft’.
Nu nog al die andere mogelijke factoren in kaart brengen.