Op wandel in de Alpen? Pas op voor boze koeien
Foto: blg

Soms komt het gevaar op ­vakantie uit onverwachte hoek. Omdat sinds begin juni al acht gewonden en één dode vielen bij incidenten tussen wandelaars en koeien, lanceert de Oostenrijkse Alpenvereniging een reeks tips om een kudde veilig te passeren. ‘Eén uithaal volstaat voor ernstige verwondingen’, zegt Belgisch expert Sam De Campeneere.

Een alpenwei is geen kinderboerderij.’ Onder die titel heeft de Oostenrijkse Alpenvereniging zonet een video online gezet met daarin tien tips voor wandelaars die op hun pad een kudde koeien kruisen. Sinds juni zijn volgens de Nederlandse krant Trouw in Oostenrijk alleen al acht gewonden gevallen bij aanvallen door kwade koeien. Er viel zelfs één dode, een wandelaarster die samen met haar vriend op pad was.

Reisbijstandsorganisaties Touring, VAB en Europe Assistance hebben geen weet van recente incidenten met Vlaamse wandelaars. Maar in Groot-Brittannië, waar veel wandelpaden door weides lopen, is de koe ooit uitgeroepen tot meest dodelijke dier. In 15 jaar stierven er 74 mensen, vooral boeren maar ook wandelaars met honden.

Vreedzaam, maar onberekend

In principe zijn koeien vreedzame beesten, zegt Sam De Campeneere, wetenschappelijk directeur bij het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek. Maar ze kunnen onberekend uit de hoek komen als ze opgeschrikt worden. Koeien die een kalfje bijhebben, zijn in verhoogde staat van waakzaamheid. Stieren die samen met meerdere koeien in een wei staan, houden al helemaal niet van indringers. En honden hou je beter kalm en aan de leiband.

De do’s-and-don’ts opfrissen vindt De Campeneere een uitstekend idee. ‘Dertig jaar geleden kende iedereen wel iemand die koeien had. Nu weten steeds minder mensen hoe ze met runderen moeten omgaan. Uiteindelijk blijf je in zo’n kudde een ­indringer en is het beter de dieren rust te gunnen.’

‘Koeien zijn bovendien krachtpatsers van zes- of zevenhonderd kilo, inclusief hoeven en soms hoorns. Eén rake klap van een poot kan goed zijn voor een breuk.’

Het beste advies? Wandel in een open weide een kudde kalm voorbij en op voldoende afstand (minstens 20 meter). De koeien benaderen is geen goed idee. Ook wandelaars in de Gentbrugse Meersen, een gebied van Natuurpunt waar een toegankelijke weide is met 21 koeien, krijgen die raad. ‘Altijd afstand houden. En als de dieren op het wandelpad staan, loop je er beter in een wijde boog omheen’, zegt verantwoordelijke Steven De Rijk.