Rusland reageert: VS moet snoeien in diplomatiek personeel
Russisch president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse collega Donald Trump op de G20-top. Foto: AP

De Verenigde Staten moeten tegen 1 september een deel van hun diplomatiek personeel in Rusland terugroepen. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bevolen in een reactie op de nieuwe sancties tegen het land die de Amerikaanse Senaat woensdag goedkeurde.

Naast een inkrimping van het Amerikaanse diplomatiek personeel in Rusland, maakte het Buitenlandministerie ook bekend een buitenverblijf en een magazijn in beslag te zullen nemen. Die twee gebouwen worden gebruikt door Amerikaanse diplomaten.

De Russen waarschuwden de VS verder dat ze op een soortgelijke manier zullen reageren als er Russische diplomaten de VS uitgezet zouden worden.

De verklaring komt er enkele dagen nadat de Amerikaanse Senaat een wetsvoorstel goedkeurde met nieuwe sancties tegen Moskou. Die treffen vooral de voor de Russische economie belangrijke energiesector.

De sancties brengen Amerikaans president Donald Trump in een lastig parket. Hij wordt nu verplicht zich hard op te stellen tegen Moskou, of hij moet zijn vetorecht gebruiken tegen zijn Republikeinse partijgenoten. Die zouden dat veto bovendien ongedaan kunnen maken met een tweederdemeerderheid in het Congres.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in