Opmerkelijk voorstel: Belgische Supercup voortaan in buitenland en tijdens winterstage?
Foto: Isosport

Pierre François, gedelegeerd bestuurder van de Pro League, wil de mogelijkheid bestuderen om de Supercup voortaan in het buitenland en tijdens de winterstop te organiseren. “We kunnen de Supercup gebruiken om het Belgische voetbal in de etalage te zetten”, verklaarde François het idee donderdag.

Het idee komt voort uit een gebrek aan buitenlandse interesse voor de Jupiler Pro League. “Internationaal is er nooit interesse geweest voor ons voetbal. Op dat vlak hebben we een enorme achterstand op de Nederlandse competitie, die zijn internationale waarde behoudt”, zei François. “Binnenlands hebben we het tv-contract verhoogd van 65 miljoen euro naar 79 miljoen euro. Nu moeten we onderzoeken hoe we buitenlandse markten kunnen overtuigen van onze competitie. Wat het internationale tv-contract betreft zitten we helemaal niet aan het plafond. Dat contract moet nog van de grond komen.”

“Als de Supercup op buitenlandse bodem plaatsvindt, kan die wedstrijd dienen als een vitrine voor het Belgische voetbal”, verklaarde François. “In dat opzicht denk ik ook dat het goed zou zijn om de Supercup rond 15 januari te organiseren, na de winterstages. De bekerwinnaar en de landskampioen zullen gratis op winterstage kunnen en als afsluiter strijden ze tegen elkaar om de Supercup. Het is een idee waarover binnen de Pro League al gesproken is geweest. We gaan die piste zeker verder bestuderen.”

Momenteel wordt de Belgische Supercup telkens voor de start van de reguliere competitie in het stadion van de landskampioen gespeeld. Afgelopen weekend won RSC Anderlecht de cup door bekerhouder Zulte Waregem met 2-1 te verslaan.