Porsche moet 22.000 dieselwagens terugroepen
Porsche Cayenne. Foto: REUTERS

Duitsland verplicht Porsche tot het terugroepen van 22.000 wagens. Dat zegt de Duitse minister van Verkeer Alexander Dobrindt. De wagens zouden uitgerust zijn met sjoemelsoftware.

Porsche bevestigt dat het auto's zal terugroepen die uitgerust zijn met 'ongebruikelijke' software. Het zou gaan om 22.000 Cayennes met een drie liter tdi-motor, uitgerust met zogenaamde sjoemelsoftware. Volgens Dobrindt werd in de wagens een ongeoorloofd uitschakelsysteem voor de reiniging van uitlaatgassen vastgesteld. Dat zou herkennen wanneer het voertuig getest wordt. Bij emissietests zou ook een 'opwarmstrategie' aanspringen, die onder reële rijomstandigheden niet geactiveerd wordt.

De minister trekt nu de certificatie van het model in kwestie in, en benadrukt dat Porsche alle kosten verbonden aan het terugroepen van de wagens zal moeten dragen. Porsche stelt dat het de software zelf had ontdekt tijdens een intern onderzoek, en gaat ermee akkoord om de wagens terug te roepen om het probleem op te lossen.

Na Volkswagen en luxedochter Audi, is nu dus ook bij Porsche sjoemelsoftware vastgesteld. Porsche is eveneens een dochtermerk van Volkswagen. Het luxemerk gebruikt voor de dieselvariant van zijn SUV Cayenne motoren van Audi. Ook daar kwam het gebruik van ongeoorloofde software eerder al aan het licht bij een aantal modellen.

Volkswagen kondigt aan ook zijn model Touareg tegen het licht te zullen houden.