‘Taks op effectenrekeningen is schaamlapje’
Kamerlid Karin Temmerman (SP.A) Foto: BELGA

Premier Charles Michel kwam vandaag in de Kamer toelichting geven bij zijn zomerakkoord. De oppositie stelt zich vragen bij de financiering van enkele van de maatregelen, en doet de belasting op effectenrekeningen af als niets meer dan een ‘broodkruimel’ en een ‘schaamlapje’. Michel blijft naar eigen zeggen zeer ‘vastberaden’.

‘Ik ben zeer vastberaden. We zitten in de helft van de legislatuur. Ik heb de overtuiging dat de burgers met deze maatregelen positieve effecten zullen gaan voelen.’ Premier Michel is vol optimisme over het zomerakkoord dat zijn regering deze week overeen kwam. Ook regeringspartij N-VA had enkel lof voor het akkoord en de eerste minister. ‘Soms was er de vrees dat we terechtgekomen waren in een periode van lopende zaken. Maar u toont nu dat u een regering leidt van hardlopende zaken. U hebt duidelijk uw tweede adem gevonden’, zei fractieleider Peter De Roover.

‘Broodkruimels’

Vanuit de oppositiebanken klonk meer kritiek op de voorstellen uit het zomerakkoord. De oppositieleden stellen zich vragen bij de geplande verlaging van de vennootschapsbelasting. Vooral hoe die betaald moet worden, blijft volgens hen onbeantwoord. ‘Een verlaging van de vennootschapsbelasting van 34 procent naar 25 procent kost vier miljard euro. Hoe gaat u dat betalen?’, stelt Ahmed Laaouej (PS).

Ook volgens Karin Temmerman (SP.A) is de financiering van de verlaging nog onzeker. zij vreest daarom dat de regering het geld zou gaan zoeken bij ‘gezinnen, gepensioneerden en zieken’.

Verder ging de oppositie ook dieper in op de abonnementstaks van de regering-Michel. Met die belasting op effectenrekeningen wil de premier tegemoetkomen aan de vraag naar een rechtvaardigere fiscaliteit. Maar op applaus uit de oppositiebanken hoefde Michel vandaag niet te rekenen. Volgens Wouter De Vriendt (Groen) is de taks een ‘broodkruimel’, Temmerman sprak van een ‘schaamlapje’.

‘Ik zou beschaamd zijn’

Binnen de regering kwam de vraag naar een rechtvaardigere fiscaliteit vooral uit de hoek van de CD&V. Temmerman en De Vriendt richtten zich daarom rechtstreeks tot de christendemocraten. ‘Dit was de laatste kans op een groot akkoord rond fiscale rechtvaardigheid’, zei De Vriendt. ‘Als u denkt dat een vergoeding van enkele honderden euro van de superrijken volstaat, dan onderschat u de frustratie bij de mensen.’ Temmerman begreep naar eigen zeggen niet hoe de CD&V met dit akkoord genoegen kan nemen. ‘Ik zou beschaamd zijn’, besloot het socialistische Kamerlid.

Maar CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten hield voet bij stuk. Volgens hem moet er niet schamper gedaan worden over de verwachte inkomsten van de taks op effectenrekeningen. ‘Dit is een vermogensbelasting’, zei hij. ‘De opbrengst (geraamd op 254 miljoen, red.) is niet irrelevant en we zullen erop toezien dat die opbrengsten gehaald worden.’