Waarom Rihanna president Macron bezoekt
Macron en Rihanna konden het goed met elkaar vinden. Foto: Soazig De La Moissonnière (@soazigdlm), Macrons officiële fotograaf / Twitter

Frans president Emmanuel Macron lijkt aan een rondje celebritybezoekjes bezig te zijn. Staat er weldra een veganistische lunch met Pamela Anderson op het menu?

Sinds 14 mei is Emmanuel Macron de nieuwe president van Frankrijk. Tijdens zijn wittebroodsweken mocht hij vooral de handjes van collega-wereldleiders schudden, waarbij die met Amerikaans president Donald Trump veruit het meest besproken werden. Maar intussen ontmoet hij geregeld ook celebrities.

Een ontmoeting met Arnold Schwarzenegger stond vorige vrijdag op het programma. De voormalige acteur, bodybuilder en gouverneur van Californië werd door Macron op het Elysée ontvangen voor een gesprek over het milieu - geen verrassing na Macrons ‘Make our planet great again’ uitspraak.

Het was al de tweede keer dat beide heren elkaar spraken, en ook nu weer klonk het dat men werk ging maken van een ‘samenwerking op vele niveaus’. Dat Macron en Schwarzenegger het intussen goed met elkaar kunnen vinden, was bovendien te zien in een selfie-video.

Na het weekend mocht U2-zanger Bono op de koffie komen bij Macron en zijn echtgenote Brigitte. Dit keer stond extreme armoede en ziektebestrijding in Afrika op de agenda - waar Bono zich met zijn NGO ONE zich voor inzet. In een babbel met de première dame liet Bono verstaan dat vooral vooruitgang was geboekt over de scholing van Afrikaanse meisjes en vrouwen.

Voor Bono is het Franse presidentiële paleis overigens geen onbekend terrein. Eerder drukte hij er al de hand van alle drie de voorgangers van Macron, en in 2003 ontving hij er de de Nationale orde van het Legioen van Eer, de hoogste en belangrijkste Franse nationale onderscheiding.

Woensdag was het de beurt aan de Amerikaanse zangeres Rihanna. Sinds eind vorige maand roept de popster wereldleiders op, via Twitter en met de hashtag #FundEducation, om te investeren in educatie. Niet alleen Macron, maar ook bijvoorbeeld Justin Trudeau en Argentijns president Mauricio Macri kregen een tweet toegestuurd. Die laatste vond zelfs tijd voor een antwoord.

Na afloop van haar ‘absoluut ongelofelijke’ ontmoeting met Emmanuel en Brigitte Macron zei Rihanna ‘erg gastvrij’ te zijn ontvangen geweest. ‘Ik was erg onder de indruk van Macrons leiderschap.’ Macron zelf bevestigde na afloop dat hij de bijdrage van Frankrijk aan ontwikkelingshulp naar 0,55 procent van het BBP wou brengen, wat neerkomt op ongeveer 3 miljard extra.

Nu Macron toch bezig is, overweegt hij misschien meteen een tripje naar het veganistische pop-uprestaurant van Pamela Anderson. In een open brief op haar website nodigt de voormalige Baywatch-ster Macron uit om ‘de situatie van Julian Assange’ te bespreken. ‘Frankrijk kan tonen hoe sterk het is, en Julian asiel verlenen’, vindt Anderson. Macron heeft voorlopig wel nog niet gereageerd op de uitnodiging.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in