Israël verwijdert laatste veiligheidscontroles aan Tempelberg
Moslims bidden net buiten de Tempelberg Foto: REUTERS

Na hevig Palestijns protest heeft de Israëlische regering besloten de laatste veiligheidscontroles aan de Tempelberg te verwijderen. Daarmee hoopt ze een einde te maken aan het opflakkerend geweld tussen Palestijnen en Israëli’s van de voorbije weken. Moslimgeestelijken reageren positief, en moedigen gelovigen opnieuw aan om te gaan bidden in de al-Aqsa moskee.

De Israëlische politie verwijderde tijdens de nacht van woensdag op donderdag de laatste veiligheidsvoorzieningen aan de Tempelberg in de oude stad van Jeruzalem. Eerder deze week had de regering al besloten om de metaaldetectoren die ze daar had laten installeren weg te halen, en te vervangen door ‘slimme veiligheidscontroles’.

Rellen

Uit protest tegen de veiligheidscontroles weigerden moslims nog te gaan bidden in de al-Aqsa moskee op de Tempelberg. Ze kwamen daarom samen op de pleinen en in de straten rond die heilige plaats. Daarbij kwam het regelmatig tot rellen tussen gelovigen en ordediensten. De kwestie leidde ook tot nieuwe opflakkeringen van geweld tussen Israëli’s en Palestijnen, waarbij de voorbije weken aan beide kanten meerdere doden vielen.

‘Dag van woede’

Door na de metaaldetectoren nu ook alle andere veiligheidscontroles weg te nemen hoopt de Israëlische regering een einde te maken aan de spanningen. Moslimgeestelijken reageren alvast positief op de beslissing, en moedigen gelovigen opnieuw aan om te gaan bidden in de al-Aqsa moskee. Tot voor kort riepen Palestijnse autoriteiten nog op om vrijdag een ‘dag van woede’ te organiseren, maar zo ver lijkt het dus niet te komen.

Aanleiding voor het recente geweld was een schietpartijop de Tempelberg van twee weken geleden, waarbij twee Israëlische politieagenten om het leven kwamen. De Israëlische regering reageerde door extra veiligheidscontroles te installeren rond de Tempelberg, maar dat vonden de Palestijnse gelovigen onaanvaardbaar.