Comeback-koningin voert longlist Man Booker Prize aan
Arundhati Roy. Foto: BELGAIMAGE

Staat ze erin? Ze staat erin. In het Verenigd Koninkrijk is de longlist van de Man Booker Prize bekendgemaakt, met Arundhati Roys comebackroman ‘Het ministerie van opperst geluk’.

Er staan dertien boeken op de longlist van de Man Booker Prize 2017. Daar zitten literaire zwaargewichten bij als Paul Auster, Zadie Smith, Sebastian Barry en Ali Smith. Maar het opvallendste boek op de lijst is The Ministry of Utmost Happiness van Arundhati Roy, al vertaald in het Nederlands als Het ministerie van opperst geluk. Roy won de Man Booker Prize met haar debuutroman, De god van kleine dingen. Het duurde twintig jaar voor ze een tweede roman schreef; in de tussentijd was ze politiek actief en schreef ze vooral essays en non-fictie. Maar haar tweede, kritisch goed ontvangen boek zit dus op de rails voor de belangrijkste Britse literaire prijs.

Wie de 50.000 pond in de wacht sleept, weten we op 17 oktober. In september wordt de longlist verder ingekort tot zes boeken. Dat wordt een klus, want de selectie is sterk dit jaar. Vier auteurs waren al eens eerder voor de Man Booker Prize genomineerd zonder hem te winnen. Van hen is enkel Autumn van Ali Smith nog niet vertaald in het Nederlands. Smiths roman over Groot-Brittannië na het EU-referendum is het eerste van vier boeken over de seizoenen. Days without end (Dagen zonder eind) van Sebastian Barry gaat over een Ierse immigrant in de Verenigde Staten. In Exit west kruist de Pakistaans-Britse auteur Mohsin Hamid een oorlogsroman met sciencefiction waarin geliefden via wormgaten naar het westen kunnen ontsnappen. Zadie Smiths Swing time gaat over de vriendschap tussen twee jonge danseressen.

Amerikaanse schrijvers

Sinds 2014 komen ook Amerikaanse boeken in aanmerking voor de prijs. De maatregel lokte kritiek uit van Britten die vonden dat de Amerikanen voldoende eigen literaire onderscheidingen hebben, maar zoals juryvoorzitster Lola Young toegaf, werd het ook onhoudbaar om wel in het Engels geschreven boeken toe te laten van auteurs uit Groot-Brittannië, Ierland of het voormalige Gemenebest, en dan enkel de Verenigde Staten uit te sluiten.

Paul Beatty’s The Sellout (De verrader) was vorig jaar de eerste Amerikaanse winnaar. Op deze lijst staat 4321 van de Amerikaanse éminence grise Paul Auster en Lincoln in the Bardo van George Saunders. Het is de eerste roman van Saunders, die bekend is als schrijver van kortverhalen - de Man Booker Prize ging nog nooit naar een verhalenbundel; Alice Munro’s The beggar maid is de enige bundel die ooit de shortlist haalde, in 1980. Emily Fridlunds History of wolves is een van drie debuutromans op de lijst.

Comeback-koningin voert longlist Man Booker Prize aan
Colson Whitehead, een van de favorieten Foto: BELGAIMAGE

Maar het is de vierde Amerikaanse roman op de lijst die met de meeste aandacht gaat lopen. The Underground Railroad (De ondergrondse spoorweg) van Colson Whitehead won onder meer al de Amerikaanse National Book Award for fiction en de Pulitzer Prize. Zijn boek over een slavin die ontsnapt uit een plantage stond eind 2016 in zowat alle favorietenlijstjes en geldt als een van de favorieten.

De volledige longlist:

4321, Paul Auster (VS)

Days Without End, Sebastian Barry (Ierland)

History of Wolves, Emily Fridlund (VS)

Exit West, Mohsin Hamid (Pakistan-VK)

Solar Bones, Mike McCormack (Ierland)

Reservoir 13, Jon McGregor (VK)

Elmet, Fiona Mozley (VK)

The Ministry of Utmost Happiness(Het ministerie van opperst geluk), Arundhati Roy (India)

Lincoln in the Bardo, George Saunders (VS)

Home Fire, Kamila Shamsie (VK-Pakistan)

Autumn, Ali Smith

Swing Time, Zadie Smith (VK)

The Underground Railroad (De ondergrondse spoorweg), Colson Whitehead (VS)