Steeds meer sjoemeltrucks betrapt
Nieuw systeem voor fraude met tachograaf Foto: Photo News

De politie heeft vorig jaar in 74 vrachtwagens hardware ontdekt waarmee chauffeurs kunnen sjoemelen met hun rij- en rusttijden.

Vermoeide vrachtwagenchauffeurs zijn gevaarlijk voor de verkeersveiligheid. Daarom zijn vrachtwagens uitgerust met een tachograaf, die bij controle aangeeft of de chauffeur de rij- en rusttijden respecteert.

Met die tachograaf wordt al langer gefraudeerd. Maar de laatste jaren werd die typische fraude minder en minder aangetroffen. De politie vermoedde dat er nieuwe systemen werden toegepast.

Vorig najaar werden er in trucks van Oost- en West-Vlaamse transportbedrijven elektronica aangetroffen die de tachograaf draadloos kan beïnvloeden. Het toestel is moeilijk te vinden en al helemaal niet bij een doorsnee politiecontrole.

Na gelijkaardige fraude in het buitenland weet de politie nu beter hoe het de controles, die tot een halve dag in beslag nemen, moet aanpakken. Daardoor werden er vorig jaar 74 vrachtwagens met het sjoemelsysteem betrapt, en alleen al in de eerste zes weken van dit jaar 36 nieuwe gevallen, schrijft De Tijd.

Er worden meer dan dubbel zo veel buitenlandse chauffeurs betrapt op tachograaffraude dan Belgische.