Opnieuw meer betalen voor blikje cola
Foto: AP

De federale regering breidt de taks op suikerhoudende dranken uit. Sinds 2016 betalen we al enkele eurocenten meer voor zoete dranken en nu worden een cola en een limonade opnieuw wat duurder, ook de light- en ‘zero’-versies, met suikervervangers. Eén cent voor een blikje, en drie cent voor een grote fles.

De uitbreiding zou 75 miljoen euro ­extra inkomsten moeten binnenhalen. Ter vergelijking: nu brengt de suikertaks zo’n 40 miljoen euro op. Het gaat opnieuw om een puur fiscale maatregel en past dus niet in een groter voedingsplan.

De uitbreiding is opvallend, omdat experts twee jaar geleden al waarschuwden voor de beperkte impact op de gezondheid. Een suikertaks kan niet werken als het louter een fiscale maatregel is, klonk het toen. Alleen als de opbrengsten gebruikt worden om gezondere voeding goedkoper te maken en een preventiebeleid te voeren, heeft zo’n taks zin.

Om een echte gedragsverandering uit te lokken, zou frisdrank bovendien minstens twintig procent duurder moeten worden. Niet enkele eurocenten dus.