Tax Liberation Day: vanaf vandaag werken we voor onszelf
Stockbeeld. Foto: Shutterstock

Op 27 juli mogen we dit jaar Tax Liberation Day vieren. Vanaf die dag moeten werknemers niet meer werken om hun belastingen te kunnen betalen, maar maken ze winst die op hun eigen rekening mag blijven.

België is de voorlaatste die Tax Liberation Day viert, zo zegt het Institut Economique Molinari op basis van gegevens van de OESO en de nationale instituten voor statistiek. Enkel in Frankrijk vieren ze die nog later, namelijk op 29 juli. In de 26 andere landen van de Europese Unie hebben de werknemers dus minder tijd nodig om het bedrag voor hun belastingen bij elkaar te krijgen.

De Belgische overheid houdt volgens onderzoeker James Rogers meer loonlasten in op het salaris van een doorsnee werknemer dan om het even welk EU-land. ‘België is nu het land dat de tweede hoogste belasting op arbeid heft binnen de Europese Unie. Een werkgever besteedt in België voor een doorsnee werknemer 2,15 euro, waarvan na belastingen 1 euro netto overblijft. En het ‘reële belastingtarief’ (inclusief btw) van een Belgische werknemer bedraagt nu 56,70 procent, in vergelijking met een EU-gemiddelde van 44,8 procent’, legt de onderzoeker uit aan persagentschap Belga.

Opnieuw op 27 juli

Ook de voorbije jaren viel Tax Liberation Day op 27 juli. De situatie is dus niet verbeterd, maar ook niet verslechterd. Er was immers geen belastingvermindering voor werknemers en werkgevers in België, waardoor de datum hetzelfde blijft.

Het is volgens Rogers ‘bemoedigend’ om van minister van Werk Kris Peeters de bevestiging te horen van nieuwe belastingverlagingen en lasten die het nettoloon van de werknemers zouden kunnen verhogen en de kosten voor werkgevers zouden kunnen verlagen in 2018. ‘Maar op dit moment zien we nog geen verandering. Belgen blijven tot vijf weken langer werken dan de Zweden om hun belastingen te betalen. Toch hebben ze reden om optimistisch te zijn voor volgend jaar.’