Federaal minister Willy Borsus (MR) zal Paul Magnette (PS) vervangen als Waals minister-president. Met zeven ministers telt de regering-Borsus er één minder dan die van Magnette. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) wenst de nieuwe ploeg 'alle succes'.

Het is op Twitter dat partijvoorzitters Olivier Chastel (MR) en Benoît Lutgen (CDH) de nieuwe leden van de Waalse regering bekendmaken. Federaal minister Willy Borsus zal er Paul Magnette vervangen als minister-president. In de federale regering was Borsus tot nu toe minister van Middenstand, Zelfstandigen, Kmo's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie. In die functie zal hij nu worden opgevolgd door zijn partijgenoot en Kamerlid Denis Ducarme, geeft Chastel ook nog mee.

Eén minister minder

De regering-Borsus zal zeven ministers tellen, één minder dan die van Magnette. Voor MR wordt Pierre-Yves Jeholet viceminister-president, bevoegd voor Werk en Economie. Verder krijgen ook Jean-Luc Crucke (Begroting en Energie) en Valérie De Bue (Lokale Besturen) een zitje in de Waalse regering. Alle drie waren tot nu toe oppositieleden in het Waals parlement.

Met Alda Greoli levert CDH een nieuwe viceminister-president, bevoegd voor Volksgezondheid en Gelijke Kansen. Onder Magnette was dat nog Maxime Prévot. Die kondigde eerder vandaag aan opnieuw Waals parlementslid en burgemeester van Namen te worden, schrijft de RTBF. Greoli is vandaag al viceminister-president in de Franse Gemeenschapsregering van Rudy Demotte (PS), bevoegd voor Cultuur.

Verder blijven Carlo Di Antonio (Mobiliteit) en René Collin (Landbouw) voor CDH aan als ministers in de Waalse regeringen en mag ook André Antoine zijn functie als voorzitter van het Waals Parlement behouden.

Bourgeois: 'Ik wens Borsus alle succes'

Geert Bourgeois roept zijn nieuwe tegenhanger op om in te zetten op een 'open economie' en 'vrije en eerlijke internationale handel.' Bourgeois ergerde zich de voorbije maanden aan de houding van Magnette in de onderhandelingen rond het CETA-vrijhandelsverdag met Canada. Met Borsus aan het roer zit de kans erin dat de houding van de Waalse regering rond handel de komende maanden een andere richting uit zal gaan, en dat stemt Bourgeois optimistisch. 'Zowel voor Wallonië als voor Vlaanderen is internationale handel immers cruciaal om onze economie duurzaam te laten groeien.'

'Ik stel tevreden vast dat deze nieuwe Waalse regeringsploeg resoluut wil werken aan een ondernemingsvriendelijker klimaat in Wallonië, met meer jobs en een hogere werkzaamheidsgraad als doelstelling. Ik wens hen uiteraard alle succes daarin', zegt Bourgeois nog.

Kleinst mogelijke meerderheid

Het Waals Parlement moet zich wel nog uitspreken over de regering-Borsus. De nieuwe meerderheid van MR en CDH moet daarvoor een motie van wantrouwen stemmen tegen de regering van Magnette. Maar met 38 van de 75 zetels beschikken de nieuwe coalitiepartners over de kleinst mogelijke meerderheid in het parlement.

Krijgt de nieuwe regering onder Willy Borsus de goedkeuring van het parlement, komt zo een einde aan de politieke crisis in Wallonië. Die begon toen Lutgen aankondigde niet langer met de PS te willen regeren. Buiten Wallonië geldt dat ook voor Brussel en de Franse Gemeenschap, maar daar hebben MR en CDH de steun nodig van Ecolo en/of Défi. Omdat die partijen pas willen onderhandelen nadat er een breed akkoord komt over goed bestuur, zitten de gesprekken daar muurvast.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig