Een hete zomer

Deze bosbranden teisteren Zuid-Europa

26 juli 2017Jannes Zwaenepoel

De snikhete Zuid-Europese zomer blijft aanhouden. Hulpdiensten werken de klok rond om de vlammenzeeën in Portugal en Frankrijk onder controle te krijgen. Duizenden mensen werden al geëvacueerd, hele gebieden zijn in de as gelegd.

In dezelfde regio waar midden vorige maand al 64 mensen het leven lieten nadat ze ingesloten geraakten door de vlammen, kampen Portugese brandweerlieden opnieuw met een verwoestende vuurzee. De regering zet meteen 2300 mensen in. Burgers staan de brandweer bij met tuinslangen en emmers. Al snel gingen er stemmen op die zeiden dat het vuur onder controle was. Een stevige wind wakkert ondertussen de vlammenzee opnieuw aan.

Maar ook in het zuiden van Frankrijk zien we een opflakkering van incidenten. De aanhoudende warmte, gecombineerd met een sterke wind, doen de vlammen oplaaien. Momenteel zijn er hevige branden rondom Nice, Bastidonne, en het eiland Corsica. Op de kaart hieronder geven we een overzicht van deze nieuwe incidenten, maar ook van de belangrijkste brandhaarden van deze zomer. 

De gegevens werden verzameld met behulp van het European Forest Fire Information System (EFFIS).