Minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) noemt het akkoord van de federale regering rond het Arco-dossier een ‘belangrijke doorbraak’. Een gedeeltelijke privatisering van de bank Belfius, het vroegere Dexia, moet de regering toelaten om op termijn de Arco-coöperanten deels terug te betalen. ‘Naar die privatisering was heel wat vraag binnen de bank, maar ook binnen de regering’, zegt Peeters.

Het zomerakkoord dat de federale regering in de nacht van dinsdag op woensdag overeen kwam bevat ook een regeling voor de 800.000 Arco-coöperanten. Er zou een fonds van 600 miljoen euro komen, waarmee de coöperanten deels terugbetaald kunnen worden.

Het fonds zou grotendeels gefinancierd worden door een privatisering van Belfius, het vroegere Dexia. Die bank is momenteel volledig eigendom van de Belgische Staat, maar een gedeeltelijke privatisering zou op termijn goed moeten zijn voor 400 van de 600 miljoen euro in het fonds. De overige 200 miljoen komt uit de vereffening van Arco en uit een bijdrage van Beweging.net, het vroegere ACW.

Peeters: ‘akkoord is belangrijke doorbraak’

Minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) noemt het akkoord rond Arco op De Ochtend een ‘belangrijke doorbraak’. ‘Mensen die coöperant waren, verwachten een oplossing. Die wordt nu gekoppeld aan de privatisering van Belfius, waar heel wat vraag naar was binnen de bank, maar ook rond de tafel binnen de regering.’

De opbrengst van de privatisering zou gebruikt worden om de Arco-coöperanten een voorstel te doen om een deel van hun oorspronkelijke inbreng terug te betalen. ‘Dat wordt nu verder uitgewerkt’, zegt Peeters. ‘Ik ga ervan uit dat men, zoals bij de start van de regering, spreekt over een percentage van 40 procent.’

De precieze uitvoering van de privatisering zou de minister aan Belfius willen overlaten. ‘Dat is een depolitisering van het hele dossier en dat is, denk ik, een goede zaak’, besluit hij.

Voor iedereen verteerbaar

In de afwikkeling van het Arcopar-schandaal dreigen zowat 800.000 spaarders hun inbreng en intresten te verliezen. Arcopar was de grootste coöperatieve vennootschap van Arco, de vroegere financiële arm van de christelijke arbeidersbeweging, die in de nasleep van het Dexia-debacle in vereffening ging.

Een regeling voor de gedupeerden van Arco overschaduwde de afgelopen jaren de onderhandelingen tussen de federale coalitiepartners. Een oplossing voor de 800.000 spaarders wordt ook voorgespiegeld in het regeerakkoord. Vooral CD&V tilde zwaar aan de kwestie. Omdat het huidige akkoord geen puur overheidsgeld vereist is het naast de CD&V ook voor N-VA, Open VLD en MR verteerbaar.

'Degoutant'

Advocaat Geert Lenssens, die de actiegroep Geld Terug van Arco vertegenwoordigt, is echter niet gerust in het akkoord over een vergoeding voor de Arco-coöperanten dat de federale regering heeft bereikt. Hij hekelt dat zij niet werden betrokken bij de oplossing, en noemt het gemarchandeer over bedragen 'degoutant'.

'Eerst zei de staat dat 100 procent van de schade zou worden vergoed, dan was het 40 procent en nu zie ik berichten als zou die 40 procent ook niet zeker meer zijn', zegt Lenssens. De advocaat betwijfelt dat de oplossing waarbij zowel Belfius als Beweging.net aan het fonds bijdragen evenwechtig is. 'Er is een groot wantrouwen bij de Arco-aandeelhouders. Ze zullen pas gerust zijn als het geld op hun rekening staat', besluit Lenssens.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig