Onder meer dankzij de Amerikaanse senator John McCain, bij wie onlangs een hersentumor werd vastgesteld, kan de Amerikaanse Senaat verder discussiëren over de hervorming van de gezondheidszorg in de VS. Maar ook de stem van vicepresident Mike Pence was broodnodig.

In de Amerikaanse Senaat was dinsdag een cruciale dag voor de Republikeinen om hun belofte te kunnen waarmaken korte metten te maken met ‘Obamacare’, de door de vorige president doorgedrukte ziekteverzekering. Senator John McCain, bij wie onlangs een hersentumor werd vastgesteld, kwam speciaal voor de stemming terug uit ziekteverlof. Het leverde hem lof op van president Donald Trump. Nochtans zijn de twee het doorgaans grondig oneens.

Allereerst moest er dinsdag een stemming plaatsvinden over de vraag of er überhaupt nog verder gedebatteerd moest worden over ‘Obamacare’. De Republikeinen moesten daarbij vijftig stemmen halen, wat lange tijd niet evident was. Zo was de stem van McCain meer dan broodnodig. Maar ook de stem van Ron Johnson, een senator uit Wisconsin, bleek enorm belangrijk.

Debat

Uiteindelijk stemden beide heren ‘ja’. Dat zorgde voor een een 50-50 gelijkstand. Vervolgens stemde Mike Pence, de Republikeinse vicepresident en voorzitter van de Senaat, ook nog voor. Daardoor kan nog even verder gediscussieerd worden over de gezondheidszorg in de VS.

Vervolgens stonden een debat en verschillende stemmingen op de planning, in de eerste plaats over een versie uit 2015 om ‘Obamacare’ af te schaffen. Maar ook die verdwijnt meer dan waarschijnlijk in de prullenmand verdwijnen. Vervolgens zullen de senatoren zich buigen over het huidige wetsontwerp om huidige ‘Affordable Care Act’ (‘Obamacare’, dus) te vervangen door de ‘Better Care Reconciliation Act’ (BCRA, of ‘Trumpcare’), met toevoeging van twee amendementen. Maar om dat erdoor te krijgen, zijn 60 van de 100 stemmen nodig, en dus ook van de Democraten in de oppositie. Wellicht mislukt dat dus ook.

Het plan is om na die twee stemmingen te stemmen over amendementen om elementen van ‘Obamacare’ af te strippen. De ziekteverzekering van president Barack Obama zou zo dus niet geheel afgeschaft worden, zonder iets ter vervanging.