Trump zet publieke aanval op Justitieminister voort
Foto: AFP
De Amerikaanse president Donald Trump zet zijn publieke aanval op zijn minister van Justitie en hoofdaanklager Jeff Sessions onverminderd voort. Dinsdagochtend verweet hij hem onder erg zwak op te treden. Dinsdagavond toonde Trump zich 'ontgoocheld' in Sessions.

Maandag had Trump Sessions al een eerste keer aangevallen op Twitter. Hij noemde zijn Justitieminister ‘belegerd’. Wat hij daarmee bedoelde, weet niemand, maar dergelijke publieke uithalen jegens een lid van de regering op sociale media, is zonder voorgaande.

Toch wist de Amerikaanse president ook dinsdag van geen ophouden. ‘Hoofdaanklager Jeff Sessions heeft een ERG zwakke positie aangenomen tegenover de misdaden van Hillary Clinton’, klonk het. In een andere Tweet vraagt Trump aan Sessions waar diens onderzoek blijft over de (zogenaamde) beïnvloeding van de verkiezingen door Oekraïne ten gunste van Clinton.

 

 

Partijdigheid

Sessions (70) was voor Trump in de verkiezingsrace van 2016 een vastberaden man en is sindsdien een inhoudelijke loyale, aartsconservatieve medestander. De president kan de ex-Senator van Alabama echter niet vergeven dat die zich wegens partijdigheid in het onderzoek over mogelijke Russische beïnvloeding van de verkiezingen, zelf heeft gewraakt.

Diens aftocht leidde uiteindelijk tot de aanstelling van Robert Mueller als speciaal onderzoeksrechter. Die onderzoekt nauwgezet mogelijke banden van het Trumpteam met Moskou. Hij heeft dat onderzoek overigens onlangs uitgebreid. En dat is een brug te ver voor Trump.

Tijdens een persconferentie langszij de Libanese eerste minister Saad Hariri vervolgde Trump zaterdagmiddag zijn betoog. 'Sessions had zich niet mogen wraken', vond Trump. 'En als hij dat al van plan was, had hij mij dat voor zijn eedaflegging moeten zeggen. Dan had ik iemand anders gekozen.'

Ontslagen?

'Ik wil dat de openbare aanklager veel strenger optreedt tegenover lekken van intelligentiediensten', aldus nog Trump. 'Zij hebben in het verleden nog maar zelden gelekt op dit niveau.' Trump stelde 'erg ontgoocheld' te zijn in Sessions, maar sprak zich niet uit over een eventueel ontslag. 'De tijd zal uitwijzen wat er gebeurt', klonk het.

Volgens de Amerikaans media verzamelt het Witte Huis intussen wel al materiaal tegen Sessions en zijn medewerkers. Met het publiek hekelen van de man zou Trump hem tot aftreden kunnen dwingen, opdat zijn opvolger dan Mueller de laan uitstuurt. Sessions zelf ontslaan, wil Trump voorlopig blijkbaar vermijden.