Griekenland na drie jaar terug op financiële markten
Alexis Tsipras. Foto: AP

Griekenland is dinsdag teruggekeerd naar de financiële markten. ‘Een absoluut succes’, juichte de regering van Alexis Tsipras, nadat er met obligaties met een looptijd van vijf jaar 3 miljard euro was opgehaald. Het was de eerste uitgifte van Griekse obligaties sinds 2014.

De obligaties werden in de markt geplaatst tegen een rente van 4,625 procent. De helft waren nieuw uitgegeven obligaties, de andere helft was een ruiloperatie met obligaties die in 2014 waren uitgegeven. De vraag bedroeg 6,5 miljard euro.

Een ‘bevredigende’ operatie, reageerde de Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos na afloop. Hij noemde de uitgifte ‘een eerste stap om uit de crisis te raken’ en een bewijs van het vertrouwen in de Griekse economie.

Griekenland was in 2009 het epicentrum van de eurocrisis en moest via internationale noodsteun van de financiële ondergang worden gered.

Europees commissaris voor Economische en Financiële Zaken Pierre Moscovici, die dinsdag op bezoek was in Athene, sprak voor aanvang van de obligatie-uitgifte van een ‘scharniermoment’. Verwijzend naar de ‘spectaculaire verbetering’ van de toestand in Griekenland, zei hij ‘overtuigd te zijn dat Griekenland zich tegen een aanvaardbaar tarief kan financieren op de markten’.