Operatie Sophia verlengd tot eind volgend jaar
Foto: AP

De lidstaten van de Europese Unie hebben het mandaat van operatie Sophia verlengd tot 31 december 2018. Dat meldt de Raad van de EU dinsdag. De operatie zag in 2015 het levenslicht in de strijd tegen mensensmokkelaars op de Middellandse Zee.

Het mandaat van operatie Sophia liep eind deze maand af. Vorige week ontstond in ons land deinig nadat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zich openlijk had afgevraagd of het Belgische fregat Louise-Marie nog zou moeten deelnemen aan de operatie indien die zou worden verlengd.

Vrijdag komt het fregat terug aan in Zeebrugge, waar het op 12 juni met 162 militairen aan boord was vertrokken. Het mandaat zou vervolgens na het weekend aflopen, maar daar wordt nu een vervolg aan gebreid.

Samen met de verlenging is ook sprake van een aanpassing van het mandaat. Het akkoord voorziet bijvoorbeeld meer mogelijkheden om informatie uit te wisselen met de autoriteiten van de lidstaten en de bevoegde agentschappen Frontex en Europol. Ook komt er een monitoringsysteem dat de efficiëntie van de opleiding van de Libische kustwacht moet garanderen, net als nieuwe toezichtsactiviteiten op illegale olie-uitvoer uit Libië.

Volgens de mededeling heeft operatie Sophia sinds 2015 ‘bijgedragen tot de arrestatie en overdracht aan de Italiaanse autoriteiten van 110 vermoedelijke smokkelaars’. Bovendien werden ‘470 vaartuigen geneutraliseerd’ en droeg de operatie bij tot de redding van bijna 40.000 mensen op zee, luidt het.

Sommige lidstaten, zoals Italië, hebben reserves geuit over de resultaten van Sophia. Sinds januari zijn al meer dan 93.000 migranten aan de Italiaanse kusten aangekomen.