President Trump sprak 40.000 jongens toe in West virginia tijdens een ‘Jamboree’, een bijeenkomst van de scouts. Hij zei niet over politiek te willen praten, maar hield toch een controversiële speech.

‘Vanavond praten we niet over het politieke gevecht in Washington, waarover jullie in de “fake media” vast al gehoord hebben’, zei Trump. ‘Ik ga naar Washington en ben tussen al die politici, en zie dat het geen goede plaats is. Ik zou veel liever hier bij jullie zijn, dat is zeker.’

‘Fake media’

Trump stak van wal tegen de ‘fake media’, die volgens hem foute berichtgeving de wereld insturen. ‘Ze zullen vast schrijven dat ik een kleine massa scoutsjongeren heb toegesproken.’

De jongeren juichten de president toe, vooral toen hij zijn voorganger Barack Obama vernoemde. ‘Een vraagje: is Obama ooit naar een scoutsbijeenkomst gekomen?’ Waarop de jongeren goedkeurend van zich lieten horen.

Trump riep Tom Price, zijn minister van Volksgezondheid op het podium. Price is een voormalig lid van de scoutsbeweging. ‘Hopelijk haalt hij morgen de stemmen om die vreselijke Obamacare af te schaffen. Als het niet lukt zal ik zeggen: “Tom, you’re fired”.’ (de catchphrase van Trump tijdens zijn reality show The Apprentice red.).

Reacties
Er kwamen heel wat boze reacties op de speech van Trump. Veel ouders zijn niet akkoord met de toon die de persident zette.

 

De Boys Scouts of America reageerde zelf. 'We promoten geen enkele politieke positie, kandidaat of filosofie. De uitnodiging van de president was een oude traditie en is in geen geval een steunbetuiging voor een politieke partij of beleid.'

Pete Souza, officiële huisfotograaf van voormalig president Barack Obama, reageerde met een foto op zijn Instagram. ‘Ik kan u verzekeren dat Obama niet aan het praten was over zijn verkiezingsoverwinning tegen de scouts’, schreef hij erbij.