In Venezuela is ophef ontstaan over een versie van de wereldhit 'Despacito' die president Nicolas Maduro heeft voorgesteld. het nummer moet dienen als promotie voor Maduro's campagne om de grondwet te herschrijven. De makers van het nummer, Luis Fonsi en Daddy Yankee noemden de versie al 'illegaal'.

President Maduro stelde de cover van 'Despacito' voor in zijn wekelijkse televisieprogramma 'Zondagen met Maduro'. In de aangepaste tekst vraagt Maduro aan de Venezolaanse bevolking om zijn grondwetswijzigingen 'voor de vereniging van het land' te steunen. 'Wat denken jullie ervan? Is deze video goedgekeurd?', vroeg de president na afloop aan het publiek, dat enthousiast reageerde.

Het enthousiasme bij de makers van 'Despacito' was echter veel minder groot. 'Op geen enkel moment werd mij gevraagd of gaf ik toestemming om 'Despacito' te gebruiken of de tekst aan te passen voor politieke ambities, en zeker niet in de betreurenswaardige toestand waarin Venezuela, een land waar ik zo veel van hou, verkeert', liet de Puerto Ricaanse zanger Luis Fonsi, weten op Instagram.

 

???? ????????????????

A post shared by Luis Fonsi (@luisfonsi) on

Zijn kompaan, Daddy Yankee, was op hetzelfde medium nog duidelijker: hij plaatste een artikel over de cover van Maduro met een groot rood kruis erover. 'Dat je een nummer ('Despacito') illegaal gebruikt, valt niet te vergelijken met de misdaden die je begaan hebt en nog steeds begaat in Venezuela', was zijn duidelijke boodschap aan de Venezolaanse president.

In Venezuela vinden al maanden grootschalige protesten plaats tegen Maduro. Daarbij vielen al bijna 100 doden. In een referendum van de oppositie spraken 7,2 van de 32 miljoen Venezolanen zich vorige week nog uit tegen de grondwetswijzigingen van de president. Diens regering erkende het referendum niet en organiseert er op 30 juli zelf één.

Bekijk Maduro's versie van Despacito hier met Engelstalige ondertitels: