Na Portugal, Spanje, Italië, Griekenland en Montenegro brandt het nu ook in verschillende delen van Frankrijk. In totaal brandde al 3.000 hectare grond af. Vlamingen Hilde Arnaut en Rik Saey zijn met vakantie in Aléria, Corsica, en zagen het vuur van dichtbij.

‘Nu is het niet meer gevaarlijk, al zien we de brandweer wel nog rijden.’ Rik en Hilde zijn op vakantie aan de Oostkust van Corsica. Gisteren werden ze omringd door rook, afkomstig van de bosbranden. ‘Het vuur kwam tot ongeveer een kilometer van ons. Al is het hier zo erg nog niet, in de streek van Bastia zijn de branden heviger’, zegt Rik.

De brand brak gisterenvoormiddag uit, en de camping moest ontruimd worden. ‘De brand kwam even te dichtbij, en de mensen op de camping werden geëvacueerd. Maar na anderhalf uur mochten ze al terug gaan.’

De situatie lijkt onder controle. ‘Er is geen rook meer, maar we zien wel nog brandweerwagens. De wind is ook gaan liggen. Daar hebben ze hier schrik van, want de kans op bosbranden is veel groter als de wind opsteekt.’ Toch wordt er in totaal een oppervlakte van 1.500 hectare bedreigd door de brand.

Risico blijft groot

Het brandt niet alleen in Corsica. Ook het departement Var is getroffen, waaronder de stad Saint-Tropez en de Vaucluse, Alpes-Maritimes en Haute-Corse ontsnappen er niet aan. De hele nacht werden de vlammen bestreden, maar toch is het risico op brand dinsdag nog groot in bepaalde gebieden.

Hoewel de brandweer in de Var maandag bepaalde brandhaarden onder controle kreeg, wakkerde de felle wind de vlammen in de late namiddag aan in de heuvels van Cigaro, in La Croix-Valmer.

In de Vaucluse waren maandag meer dan 600 brandweerlieden in de weer om het vuur te bestrijden in de buurt van het dorp La Bastidonne. De bewoners van Mirabeau moesten geëvacueerd worden uit hun huizen, en ook dinsdag wordt het risico op brand nog erg hoog ingeschat.

In het departement Alpes-Maritimes bleef de brandweer in de nacht van maandag op dinsdag aan het werk in de gemeente Carros. Ook in de gemeente Saint-Vallier-de-Thiey ontstond volgens de hulpdiensten een bosbrand, kleiner in omvang maar moeilijk bereikbaar.