Baden in de Seine tijdelijk niet meer mogelijk
Foto: REUTERS

De speciale zwemzone die vorige week nog werd geopend in Parijs, gaat nu al tijdelijk sluiten. De kwaliteit van het water zou niet meer aan de normen voldoen.

Vorige week werden de drie drijvende zwembaden aan de Paris Plages, het artificiële strand in de Franse hoofdstad dat sinds 2002 een toevluchtsoord is voor Parijzenaars zonder vakantiehuis aan zee, nog 'een droom die werkelijkheid wordt' genoemd door burgemeester An Hidalgo. Een droom die niet lang mocht bestaan, nu de zwemzone gesloten werd wegens vervuild water. De oorzaak werd nog niet officieel meegedeeld, al berichtte een Franse radiozender dat de hevige regenbuien van afgelopen weekend te hoge hoeveelheden van de bacterie Enterococcus zouden hebben uitgelokt. 

Nochtans zouden de baden dankzij waterzuiveringsinstallaties voldoen aan de kwaliteitseis om zwemmen mogelijk te maken. ‘De mensen denken dat het zwembad volledig afgesloten is, maar in werkelijkheid wordt het langs onderen gevuld met water uit het kanaal, met filters die bladeren, afval en vissen tegenhouden’, klonk het een week geleden nog bij de organisatoren in Le Monde. 

Hoogtepunt

Vanaf dag een werd de zwemzone bestempeld als het hoogtepunt van tien jaar hard werk om de Seine schoon te krijgen. Al sinds Jacques Chirac in 1990 burgemeester van Parijs werd, werd frequent beloofd dat inwoners 'binnenkort' in de Seine zouden zwemmen. Huidig burgemeester Hidalgo zag het zwemproject nu als een belangrijke eerste stap om zwemmen in de (nu nog zwaar vervuilde) Seine mogelijk te maken, wat van pas kan komen mocht de stad in 2024 de Olympische Spelen organiseren. 

De zwemzones in het Bassin de la Villette, in het noordoosten van Parijs, zouden nog verkoeling bieden tot half september. Wanneer de Parijse baden de deuren terug openen, is nog niet duidelijk.