Ikea vindt geen plekje in West-Vlaanderen
De West-Vlaamse Ikea zou op Ring Shopping Kortrijk Noord kunnen komen. Eventuele mobiliteitsproblemen houden dat nog tegen. Foto: Ludo Ostijn

Er blijven nog twee mogelijke locaties over voor een West-Vlaamse vestiging van meubelgigant Ikea: Ring Shopping Noord in Kortrijk en Ter Biest in Wevelgem. Maar de gemeenten hebben het moeilijk met het alternatievenonderzoek dat uitgevoerd werd, dat volgens hen concreter en uitgebreider kon.

Tegen 2020 wil de Zweedse meubelwinkel Ikea een vestiging hebben in West-Vlaanderen. De site Ter Biest in Wevelgem ligt nog altijd in poleposition voor de meubelgigant. Maar binnen het kader van het milieu-effectenrapport moest er echter een alternatievenonderzoek uitgevoerd worden.

Daaruit bleek dat nog twee sites in aanmerking komen: Ter Biest dus én Ring Shopping Kortrijk Noord. Over dat onderzoek moesten Kortrijk, Kuurne en Wevelgem nu advies uitbrengen.

Twee van de 33

Oorspronkelijk kwamen er niet minder dan 33 locaties in aanmerking voor een Ikea-vestiging met mogelijkheden voor retail. Nadat die allemaal afgetoetst werden op onder andere de mogelijkheid voor voldoende openbaar vervoer en de ontsluiting naar een hoger wegennet, bleven er nog vier voorkeursplekken over: Wevelgem, Kortrijk en daarnaast bedrijvenpark Evolis (op de grens van Kortrijk met Harelbeke) en het Beneluxpark, ook al in Kortrijk.

Maar de Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) sloot die laatste twee meteen uit. ‘Die twee sites hebben een specifieke bestemming en Ikea past niet in het plaatje.’

Mobiliteit is probleem

Dat de twee overgebleven plaatsen perfecte locaties zijn, dat wil dan ook weer geen enkele van de drie gemeentes gezegd hebben. Het alternatievenonderzoek werd volgens de besturen niet grondig genoeg uitgevoerd. Vooral de mobiliteit blijkt een heikel punt. Het effect op de secundaire wegen zou te weinig aan bod gekomen zijn. ‘Het ontsluitingsconcept overtuigt niet. Er zijn geen garanties op een vlotte doorstroming’, klinkt het bij de Wevelgems burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V).

Ook de gemeente Kuurne heeft bedenkingen en geeft bijgevolg een negatief advies. ‘Maar Ring Shopping Kortrijk Noord is ook geen optie. De parking staat er altijd vol en in drukke periodes kan dat nu al verkeersdruk veroorzaken op de wegen naar de R8’, zegt bevoegd schepen Chris Delneste (CD&V).

Nieuw onderzoek

Van Quickenborne pleit dan ook voor een nieuwe onafhankelijke mobiliteitsstudie. Daarnaast wijst hij op nog een belangrijk manco in het onderzoek. ‘Nergens wordt gezocht naar alternatieve locaties waar een Ikea-vestiging komt zónder de retailmogelijkheden’, geeft hij aan. ‘Geen enkele gemeente wil bijkomende retail, omdat dat concurrentie voor het huidige aanbod zou zijn.’